'Radicale Vlamingen steken tientallen wagens in brand in Brusselse moslimwijk' > Over Beeldvorming van Minderheden

Laten we nu de ‘privileges’ van minderheden in de media nu eens toepassen op de dominante meerderheid (om te schetsen hoe hypocriet en schizofreen het debat over minderheden steevast gevoerd wordt) en de rellen van donderdag 6 november op dezelfde manier duiden.
'Radicale Vlamingen steken tientallen wagens in brand i

Waarom zou een Belgische moslim zich moeten distantieren voor wat andere moslims aan de andere kant van de wereld uitspoken als de Antwerpse burgemeester zich nog niet eens distantieert/verontschuldigt voor wat zijn burgers hebben uitgericht in Brussel?

 

Er zijn talloze perspectieven om naar een gebeurtenis te kijken

 

Voorbeeld 1: de logica van BDW

 

Waarom distantieert Bart De Wever zich niet van de vernielingen die de Antwerpse havendokwerkers hebben veroorzaakt? Ik hoor u al denken “Op wat slaat dat nu? BDW was radicaal tegen die nationale stakingsdag”

So what, Belgische moslims zijn radicaal tegen ISIS en toch vraagt De Wever aan hen om zich ervan te distantieren. Waarom zou een Belgische moslim zich moeten distantieren voor wat andere moslims aan de andere kant van de wereld uitspoken als de Antwerpse burgemeester zich nog niet eens distantieert/verontschuldigt voor wat zijn burgers hebben uitgericht in Brussel?

Je merkt pas hoe bedenkelijk de logica van sommige mensen is als je de rollen omdraait en diezelfde logica of hun denkkader of -wijze tegen hen gebruikt.

 

Voorbeeld 2: de doorgedreven culturalisering van minderheden in de media

 

De krantenkoppen hadden het na de nationale staking over “hevige rellen na clashes tussen de politie en Antwerpse dokwerkers” Maar hoe zouden de krantenkoppen er uit hebben gezien als de relschoppers allochtonen waren en de slachtoffers autochtonen? Bij het minste incident in België waar minderheden bij betrokken zijn wordt meteen een hevige polemiek opgestart en wordt er dagenlang een hevig debat gevoerd in de Belgische media en politiek over de plaats van minderheden in ons land en wordt er nergens nagelaten om meermaals de etniciteit, cultuur en religie van de dader(s) te benadrukken en aan te duiden als collectieve schuldige.

Waarna zelfverklaarde experten die geen enkele affiniteit hebben met deze minderheidsgroepen in de media worden opgevoerd om die zaken te duiden vanuit een etnisch en/of religieus perspectief, waarna heel die gemeenschap op het matje wordt geroepen voor de daden van enkelen.

Laten we nu de ‘privileges’ van minderheden in de media nu eens toepassen op de dominante meerderheid (om te schetsen hoe hypocriet en schizofreen het debat over minderheden steevast gevoerd wordt) en de rellen van donderdag 6 november op dezelfde manier duiden.

De krantenkoppen zouden als volgt hebben geluid:

 

“Autochtonen veroorzaken ravage in Marokkaanse wijk”

“Christelijke relschoppers veranderen Brusselse Hallepoortlaan in een oorlogszone”

“Radicale Vlamingen steken tientallen wagens in brand in Brusselse moslimwijk”

“Moslims weer het slachtoffer van blanke terreur na vakbondsbetoging”

 

Het is dit soort framing en beeldvorming waaronder minderheden al jaren lijden in het Westen. Wie de rollen omdraait en ze toepast op de dominante meerderheid beseft hoe racisme en discriminatie met dergelijke onevenwichtige berichtgeving en doorgedreven culturalisering van minderheden in de hand worden gewerkt.

 

Everything we hear is an opinion not fact

And everything we see is perspective not truth

The fewer the facts the stronger the opinions

And opinion is the medium between knowledge and ignorance