De nieuwjaarsbrief van Kif Kif – Een oproep voor maatschappelijk debat

2016 was een bewogen jaar. De actualiteit oversteeg op bepaalde momenten de fictie, en we werden van het ene kantelmoment naar het andere geduwd.
Door: Kif Kif - 31/12/2016 - 13:44

2016 was een bewogen jaar. De actualiteit oversteeg op bepaalde momenten de fictie, en we werden van het ene kantelmoment naar het andere geduwd. Polariserende uitspraken, ideologische dovemansdebatten en terreur over de hele wereld zorgden ervoor dat we vaak het licht aan het einde van de tunnel niet zagen. En toch moeten we verder.

Verder in 2017. Een nieuw jaar dat hopelijk voor nieuwe kantelmomenten zorgt, positief van aard. We kijken uit naar meer dialoog en meer initatieven om mensen in onze samenleving dichter bij elkaar te brengen. Het filmpje van De Afspraak (dat ondertussen reeds meer dan 4 miljoen keer bekeken is!) waarin de weduwnaar van een slachtoffer van de aanslag in Maalbeek zijn “jihad voor de liefde” beschrijft, toont aan hoe hard wij allemaal snakken naar meer positieve inspiratie en mensen die dit kunnen uitstralen.

Wat wij wensen voor 2017 is een eerlijk debat. We moeten niet uitsluitend positief en rooskleurig zijn. We mogen, moeten zelfs, kritiek geven op elkaar, want dat is de enige manier waarop we betere mensen zullen worden. Maar dan liefst eerlijke kritiek en niet de dubbele moraal waar we mee geconfronteerd worden. Zo hopen we dat mensen die neutraliteit verdedigen dat niet enkel doen wanneer het hen toevallig past. Dat mensen die de grondwet verdedigen als richtlijn van ons samenleven die niet plots vervangen door een etiquetteboekje of simpelweg de eigen wil wanneer het hen beter uitkomt. 

Wij willen maatschappelijk debatten waarin men elkaars standpunten wilt begrijpen, niet zomaar omvergooien. Debatten waarin de mensen aan tafel meer inspanningen doen om te luisteren dan om te winnen.We zijn ervan overtuigd dat de maatschappelijke uitdagingen die vandaag op tafel liggen niet onoverkomelijk zijn en dat we over de middelen beschikken om ze aan te gaan. In dialoog treden is nooit onmogelijk als de wil om samen verder te gaan aanwezig is. En die wil is er.

We zijn ervan overtuigd dat er een meerderheid is van mensen die zich willen inzetten voor een eerlijke zoektocht naar oplossingen. In 2017 is het belangrijk dat deze meerderheid het niet opgeeft en sterker is dat de minderheid die ons wilt tegenhouden en verdelen. Zolang mensen zich verenigen en blijven inzetten voor een betere samenleving, zal er altijd hoop zijn.

Wij wensen u een fijn nieuwjaar!

 

Kif Kif