Een nieuw woord

Ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Zeldzame Ziekte schreef contributor Ann Li de tekst 'Een nieuw woord'. 

Door: Ann Li - 28/02/2022 - 12:17

Een nieuw woord

Ik heb nood aan een nieuw woord. Eentje dat de leegte omschrijft, wanneer je van moment naar moment zweeft. Het is geen lineair begrip, want het gaat niet over de tijd die je seconde na seconde voelt. Nee, het is eerder de periode tussen gebeurtenissen. Het is de tijd die je nodig hebt tot de mist in je hoofd opklaart. 

Ik heb nood aan een nieuw woord. Eentje dat uitdrukt hoe het voelt om zowel vooruit als achteruit te gaan, soms tegelijkertijd. Het zien van vooruitgang, het besef van wat niet meer is en misschien nooit meer terugkomt. Een soort van thuiskomen in je lichaam, gewikkeld in dankbaarheid en verdriet. 

Ik heb nood aan een nieuw woord. Eentje dat aan de mensen duidelijk maakt dat ik én mezelf ben én slechts een schim van wie ik vroeger was. Soms is het verschil duidelijk voor iedereen, soms is het iets dat enkel ik voel, zoals een hart dat een slag mist, maar dan weer vrolijk verder klopt. 

Ik heb nood aan een nieuw woord, want de huidige volstaan niet. Ze missen diepte en complexiteit en ze creëren afstand tussen jou en mij. Ze missen de helderheid om mijn onzichtbare gebreken te belichten en ik wil niets liever dan dat je mij in mijn totaliteit ziet.



Over de auteur:

Ann werkt in de gezondheidszorg en is mede-oprichter van Untold Asian Stories, een platform dat Vlamingen met Aziatische roots een stem geeft in onze diverse samenleving. Ze houdt ervan om mensen op een positieve manier te verbinden en is steeds op zoek naar manieren om dat te realiseren.