Jij vs. ik

Jij wou meer van mij dan ik van jou. Jij dacht het te mogen nemen zonder het te vragen. In plaats van boos te zijn op jou, vraag ik me in stilte af: “Lag het aan mij? Had ik sneller weg moeten springen? Had ik luidkeels “nee” moeten roepen en je op het matje roepen?” Misschien wel. 

Door: Ann Li - 15/02/2022 - 11:57

Jij denkt hier allang niet meer over na. Daar ben ik zeker van. Ik ben een vergeten anekdote in jouw leven. Niet eens een stofje in het verhaal dat jij over jezelf vertelt. Had ik kunnen voorspellen dat het zo zou gaan? Verdien ik dit wrang gevoel, omdat ik het niet kan lossen? Misschien niet. 

Jij bent niet één persoon. Was het maar zo. Jij bent iedereen die me schaamteloos objectiveert zonder me te kennen. Je bent iedereen die mij onnadenkend uit balans brengt met een gebaar, een woord, een aanraking. Besef je wat je teweegbrengt? Of is het juist een tactisch spel van macht? Misschien wel. 

Jij bent je van geen kwaad bewust. Fluitend ga je vooruit met je leven. Zalig zijn de armen van geest. Keek je maar eens achterom. Verbaast het je met hoeveel we zijn? Hoe krijgen we je duidelijk gemaakt dat het genoeg is geweest? Denk je dat je hiermee zal blijven wegkomen? 

Nee.



Over de auteur:

Ann werkt in de gezondheidszorg en is mede-oprichter van Untold Asian Stories, een platform dat Vlamingen met Aziatische roots een stem geeft in onze diverse samenleving. Ze houdt ervan om mensen op een positieve manier te verbinden en is steeds op zoek naar manieren om dat te realiseren.