Een oud-leerling getuigt: "Allochtonen op Virgo Plus werden gevraagd hun baard af te scheren"

Kif Kif bracht gisteren het verhaal van een studente die verbaal en fysiek werd aangevallen door de schooldirecteur van Virgo Plus. Sinds de publicatie van dit artikel worden we overspoeld met reacties en getuigenissen van mensen die eerder op deze wijze in aanraking zijn gekomen met de school.
Door: Kif Kif - 13/05/2016 - 17:19
Een oud-leerling getuigt: "Allochtonen op Virgo Plus we

Hij verplichtte deze leerlingen om hun baard af te scheren omdat hij het niet vond kunnen dat allochtonen met een baard rondliepen. Hij dreigde met een schorsing indien ze dit niet zouden doen.

 
Kif Kif bracht op 12/05/2016 het verhaal van een studente die verbaal en fysiek werd aangevallen door de schooldirecteur van Virgo Plus in Vilvoorde. Sinds de publicatie van dit artikel worden we overspoeld met reacties en getuigenissen van mensen die eerder op deze wijze in aanraking zijn gekomen met de school. Vandaag delen we een getuigenis van een oud-leerling (zonder een andere etnische achtergrond) die anoniem vertelt over het discriminerende en viserende gedrag van de schooldirecteur dat zijn medeleerlingen moesten ondergaan. 
 
“Twee jaar geleden, toen de Syriëstrijders uit Vilvoorde een nieuwsitem werden heeft de directeur een 5-tal allochtonen die een baard hadden op zijn bureau geroepen. Hij verplichtte deze leerlingen om hun baard af te scheren omdat hij het niet vond kunnen dat allochtonen met een baard rondliepen. Hij dreigde met een schorsing indien ze dit niet zouden doen. Hij baseerde zich op de regel in het schoolreglement dat je gezicht ten alle tijden herkenbaar moet zijn.” 
 
Als een baard een probleem zou vormen voor gezichtsherkenning, waarom werden autochtone leerlingen dan niet gevraagd hun baard af te scheren? Moesten deze leerlingen niet herkend worden? Gold de regel dan enkel voor leerlingen die in zijn ogen potentieel Syriëstrijders zouden kunnen zijn? En in hoeverre kan een baard er überhaupt voor zorgen dat je iemand niet meer herkent? Daarnaast viseerde de directeur volgens deze oud-leerling op dat moment reeds moslimmeisjes. 
 
“Als een moslimmeisje een lang kleed droeg werd ze rechtstreeks naar huis gestuurd omdat het volgens hem ‘religieuze’ kleedjes waren. Later voegde hij aan het schoolreglement toe dat het verboden is om kleren tot aan de voeten te dragen.”
 
Vorig jaar ontstond er reeds ophef in de middelbare school Ursulinen Mechelen toen de directie plots lange rokken en kleedjes verbood, met als drogreden de veiligheid te waarborgen. Rokken en kleedjes zouden er namelijk voor zorgen dat je kan struikelen. Nogmaals een rechtstreekse inbreuk op de vrijheid van jonge meisjes die zouden mogen dragen wat ze willen, gerechtvaardigd door absolute schijnredenen.
 
“Heel veel ouders hadden ook moeilijkheden met de directeur omdat hij nooit geneigd was om naar hun te luisteren. Ikzelf, van Belgische afkomst, merkte een groot verschil in behandeling. Ik was nooit de perfecte leerling, maar kreeg veel meer kansen dan elke allochtoon ooit op mijn school heeft gekregen.”
 
Terwijl de school de plek zou moeten zijn waar jongeren zich geaccepteerd voelen en alle kansen zouden moeten krijgen om hun onderwijstraject ten volle te benutten, vormt het een plek waar geen dialoog mogelijk is, zélfs niet met ouders, en jongeren zo dag in dag uit worden geconfronteerd met de gevolgen van onversneden racisme. Hoe kan een jongere zich een deel van de maatschappij voelen als het vanaf het begin terechtkomt in een sfeer waar het verre van geaccepteerd wordt en zelfs geviseerd en gediscrimineerd wordt op basis van fysieke kenmerken en geloofsovertuiging?
 
De rol van een schooldirecteur zou bevorderend moeten zijn, niet tegenstrijdig met het recht op een waardig bestaan als jongere, ongeacht je afkomst of religieuze overtuiging.
 
Getuigenis en/of reactie over Virgo Plus? Stuur een mailtje naar [email protected].