Ella lanceert ‘Wat is eerbaar aan geweld?’ [Vorming & Cahier]

ella vzw bemerkt bij hulpverleners de nood aan meer kennis en tools over de mechanismen van gendergerelateerd geweld. Daarom lanceren ze een cahier rond eergerelateerd geweld en een reeks vormingen die dit najaar zal plaatsvinden in Brussel.
Ella lanceert ‘Wat is eerbaar aan geweld?’ [Vorming

De kern van het probleem ligt vaak bij genderstereotypen en bij gender gebaseerde machtsverschillen.

 

CAHIER “EERGERELATEERD GEWELD”

ella vzw bemerkt bij hulpverleners de nood aan meer kennis en tools over de mechanismen van gendergerelateerd geweld. Een groeiende vraag vanuit diverse sectoren (welzijnswerk, onderwijs, politie, middenveld...) naar informatie en kennis omtrent het thema gendergerelateerd en het zogenaamde eergerelateerd geweld bracht ella vzw tot het ontwikkelen van het cahier ‘Wat is eerbaar aan geweld’. Het cahier is vanaf 7 oktober te koop (€10 exclusief verzendkosten)

ella vzw plaatst ‘eergerelateerd’ geweld binnen het conceptueel kader van gendergerelateerd geweld. De kern van het probleem ligt vaak bij genderstereotypen en bij gender gebaseerde machtsverschillen. Gendergerelateerd geweld treedt op wanneer vrouwen/mannen de groepsnormen met betrekking tot de dominante ideeën en verwachtingen omtrent vrouwelijke/mannelijke stereotiepe genderrollen overtreden. ‘Eer’- en gendergerelateerd geweld manifesteren zich op het kruispunt van gender, socio-economische status, opleiding,…

VORMING “EERGERELATEERD GEWELD”

Met de vorming ‘Wat is eerbaar aan geweld?’ Vorming over ‘eer-‘ en gendergerelateerd geweld voor professionelen beantwoordt ella vzw aan de vraag van hulpverleners naar een genuanceerder analysekader om het geweld beter te kaderen en op een adequatere manier aan te pakken. Geweld blijft één van de belangrijkste mechanismen van genderongelijkheid en daarvan is ‘eergerelateerd’ geweld een treffend voorbeeld. ella vzw benadrukt dat het geweld niet tot een bepaalde cultuur te herleiden valt, maar dat cultuur slechts één van de vele factoren is die belangrijk zijn om de problematiek te begrijpen. ella vzw pleit voor een cultuur- en contextgevoelige benadering.

De vorming is opgebouwd uit vier delen. Deel één gaat dieper in op de beeldvorming rond het thema. In deel twee wordt het theoretisch kader ‘intersectionaliteit’ voorgesteld van waaruit ella vzw ‘eergerelateerd’ geweld benadert. Deel drie bespreekt ‘eergerelateerd’ geweld als een vorm van gendergerelateerd geweld en hoe het geweld zich uit in relatie tot een migratiecontext. Deel vier biedt een aantal praktische handvatten waarmee de hulpverlener aan de slag kan.

De workshops worden verzorgd door Sophie Withaeckx en Sayira Maruf. Sophie Withaeckx is VUB-doctoranda, en doet als eerste wetenschappelijk onderzoek naar het fenomeen ‘eergerelateerd’ geweld in België. Sayira Maruf is projectmedewerker gendergerelateerd geweld bij ella vzw.

Je kunt inschrijven op vier verschillende data:

· vrijdag 8 november 2013,
· donderdag 21 november 2013,
· vrijdag 6 december 2013 en
· donderdag 16 januari 2014.


De vorming start op 9u30 en eindigt om 15u30. De prijs van de vorming bedraagt €25 (exemplaar publicatie ‘Wat is eerbaar aan geweld?’ en broodjesmaaltijd inbegrepen). De plaatsen zijn beperkt tot 15 deelnemers per workshop. De vorming gaat telkens door in het Gelijke Kansenhuis, Koningsstraat 136 – 1000 Brussel.
Inschrijven kan via [email protected] of per telefoon 02/209 34 65
Meer informatie betreffende het project ‘Wat is eerbaar aan geweld’ krijg je van [email protected]