Wat is eerbaar aan geweld?

Gendergerelateerd geweld is een taboe. Op donderdag 20 juni 2013 organiseert ella vzw | Kenniscentrum gender en etniciteit de première van het poppentheater ‘Wat is eerbaar aan geweld?’ voor een publiek van hulpverleners en intermediairen in het Gentse Kokerpark.
Wat is eerbaar aan geweld?
 

Gendergerelateerd geweld is een taboe. Op donderdag 20 juni 2013 organiseert ella vzw | Kenniscentrum gender en etniciteit de première van het poppentheater ‘Wat is eerbaar aan geweld?’ voor een publiek van hulpverleners en intermediairen in het Gentse Kokerpark. Dit educatieve poppentheater verhoogt de bespreekbaarheid van het thema bij meisjes en vrouwen op een creatieve en laagdrempelige manier. Ook andere thema’s zoals stereotypen, genderrollen, intra-familiaal geweld en weerbaarheid komen aan bod.

Gendergerelateerd geweld is van alle tijden en plaatsen. We spreken over gendergerelateerd geweld wanneer iemand geweld wordt aangedaan omdat men de verwachtingen of normen verbonden met mannelijke of vrouwelijke stereotiepe genderrollen overtreedt. Hierbij kan een negatieve betekenisgeving aan ‘eer’ als motief gebruikt worden om het geweld te rechtvaardigen. Het is deze interpretatie van het begrip ‘eer’ die tijdens het poppentheater in vraag wordt gesteld: ‘Wat is er nu immers eerbaar aan geweld?’.
Wanneer slachtoffers van deze vorm van geweld hulp nodig hebben, bestaat er dikwijls een ‘culturele’ barrière tussen hen en de hulpverlening. Daarom brengt ella vzw een cahier uit met als doel deze barrière op te heffen door een andere manier van kijken aan te reiken. De focus op ‘cultuur’ wordt verlegd naar verschillende machtsongelijkheden die bij het geweld op elkaar inspelen zoals gender, etniciteit, klasse, leeftijd, seksuele oriëntatie, politiek context…

Deze première start met een welkomstwoord door Heidi Vander Poorten (Directeur Gelijke Kansen Vlaanderen), gevolgd door een inleiding over gendergerelateerd en ‘eergerelateerd’ geweld door de coördinatrice van ella, Sarah Scheepers, en Sophie Withaeckx (doctoranda aan de VUB). Zij stellen het cahier ‘Wat is eerbaar aan geweld?’ voor dat gepubliceerd wordt in het najaar van 2013.

Vanaf het najaar zal ook dit educatieve theaterstuk in samenwerking met het Poppentheater Pedrolino in Vlaanderen en Brussel voorgesteld worden aan meisjes- en vrouwenorganisaties, gericht op etnische minderheden.

- Als bijlage de affiche van de première in pdf.
- Contactpersoon:
Hanah Jabloune
Projectmedewerkster ella vzw | Kenniscentrum gender en etniciteit

[email protected]
www.ellavzw.be