Bekijk het eergerelateerd geweld in deze film niet louter vanuit de Turkse achtergrond van de familie, maar vanuit de context van het intrafamiliaal geweld waaronder dit kadert
Het verhaal toont een familieconflict waar de dreiging van eerwraak je van bij het begin bij de keel grijpt.
Frank Van De Walle, Inspecteur van Gentse politie bij de afdeling Integratiezorg, leidt de film in en waarschuwt meteen voor het veralgemenen van culturen/eerwraak: “Bekijk het eergerelateerd geweld in deze film niet louter vanuit de Turkse achtergrond van de familie, maar vanuit de context van het intrafamiliaal geweld waaronder dit kadert. Het intrafamiliaal geweld is de laatste jaren alleen maar toegenomen. Justitie richt zich naast interventie op dit vlak ook meer en meer op preventie en nazorg. De belangrijkste peilers zijn daarbij het afremmen van intrafamiliaal geweld, het aanpakken van eergerelateerd geweld en het bestrijden van de discriminerende houding van “oude” immigranten tegenover nieuwe immigranten. Dit door het onderwerp bespreekbaar te maken. Via jongeren en het CLB proberen we preventief te informeren en te sensibiliseren.”
Ook voor vzw Zijn is dit een belangrijk thema. Zij willen het komende jaar een laagdrempelige sensibiliseringscampagne over intrafamiliaal en eergelateerd geweld lanceren.
Koen Dedoncker van vzw Zijn: “In Nederland is er een aparte aanpak, een duidelijk beleid rond eergerelateerd geweld. Hier niet. Er is geen aparte hulpverlening. Bovendien kunnen hulpverleners de situatie niet altijd even goed inschatten. Het is belangrijk om een “wij-cultuur” te kennen, om de soms patriarchale structuur te snappen. Wanneer je dit als hulpverlener niet respecteert, kan je op een muur botsen. Ons plan is om zowel jongeren als hulpverleners te informeren over hoe het is. Indien we over voldoende middelen beschikken, willen we graag een pilootproject starten in een bepaalde regio. Daar willen we dan enerzijds hulpverleners heel gericht trainen. Anderzijds willen we graag een schoolcampagne voeren waarin we jongeren met een folder informeren en waarschuwen.”
De keuze van vzw Zijn viel in het kader van dit thema op de film “die Fremde” van Feo Aladag.
“Die Fremde” grijpt je door de proloog meteen aan. De jonge vrouw Umay - gespeeld door Sibel Kekilli - vlucht samen met haar zoontje Cem weg van haar kolerieke man uit Istanbul naar haar familie in Duitsland. Het verhaal toont haar vlucht en haar verlangen naar een nieuwe start. De film toont de tweestrijd van meerdere personages. De tweestrijd van Umay’s vader tussen zijn plicht om de eer van de familie te redden en de liefde voor zijn dochter. De tweestrijd van Umay in de gedwongen keuze tussen haar oude en haar nieuwe leven. Ze wil graag een nieuwe kans, studeren, werken. En daarin aanvaard worden door haar familie, maar dat is niet evident. Gans de familie raakt verwikkeld in een zeer complexe situatie van verwijten, intriges en angst voor gezichtsverlies. Beetje per beetje stapelen de conflicten zich op tot een noodlottig einde bijna onvermijdbaar is.