Gordon’s got no talent

Mijn maag keerde bij het bekijken van de aflevering van Holland’s Got Talent waarin jurylid Gordon Heuckeroth grappen maakte over de afkomst van de kandidaat Xiao Wang. Het doet denken aan de passanten die “ching-chang-chong” tegen me roepen of bij mij “een portie bami goreng” willen bestellen.

Mijn maag keerde bij het bekijken van de aflevering van Holland’s Got Talent waarin jurylid Gordon Heuckeroth meerdere grappen maakte over de afkomst van de kandidaat Xiao Wang. Gordon begon met een verwijzing naar het bestellen van een gerecht in een Chinees restaurant ('which number are you singing? Number 39 with rice?'), waarop een grap volgde over de Chinese uitspraak van de 'r' ('sulplice!').

Dit doet me denken aan de passanten op straat die het nodig vinden om “ching-chang-chong” tegen me te roepen of bij mij “een portie bami goreng” willen bestellen. Het heeft iets koloniaal van Gordon om een bevolkingsgroep in te delen naar de voor hem meest opvallende kenmerken, zonder verdere kennis te hebben van de cultuur in kwestie. Het enige wat Gordon lijkt te weten over Chinezen is dat ze rijst eten.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Akkoord, de stereotypen komen niet zo maar uit de lucht gevallen. Maar je mag ze niet gebruiken om ze aan een hele bevolkingsgroep te toetsen. In Holland’s Got Talent werden stereotypes uitvergroot die niets met de context van het programma te maken hebben. 

Een publiek figuur is verantwoordelijk voor zijn uitspraken, een verantwoordelijkheid die Gordon weigert te nemen door zich niet te verontschuldigen. Het aantal toehoorders op televisie is een miljoenenpubliek, anders dan een groepje vrienden op café. Een celebrity moet zich hiervan bewust zijn en daarom drie keer nadenken vooraleer hij of zij een uitspraak doet. 

Het gaat hier niet over de grenzen van humor, want de uitspraken van Gordon zijn beledigend en hebben niets met humor te maken. Ze dragen bij tot hokjesdenken en onrechtstreeks tot een racistische maatschappij.

 



>>> Bekijk hier het bewuste fragment:

https://www.youtube.com/watch?v=ZLK2PgKdGlg