Onlangs nog werd er een klacht tegen België ingediend bij Europa wegens discriminatie t.a.v. woonwagenbewoners omdat de woonmogelijkheden juist zo ondermaats zijn.
Woonwagenbewoners roepen de provincie Antwerpen op om werk te maken van meer legale standplaatsen voor woonwagens.
Het tekort loopt op tot 150 standplaatsen. De provincie kent het probleem maar zegt er weinig aan te kunnen doen aangezien de gemeentebesturen autonoom beslissen of ze een woonwagenterrein op hun grondgebied willen.
Toch zou de provincie meer druk kunnen zetten op lokale besturen. Deze vraag en nog andere onderwerpen zullen besproken worden tijdens een ontmoeting tussen woonwagenbewoners en het provinciebestuur.
Woonwagenbewoners roepen de provincie Antwerpen op om werk te maken van meer legale standplaatsen voor woonwagens. Het tekort loopt op tot 150 standplaatsen. De provincie kent het probleem maar zegt er weinig aan te kunnen doen aangezien de gemeentebesturen autonoom beslissen of ze een woonwagenterrein op hun grondgebied willen. Toch zou de provincie meer druk kunnen zetten op lokale besturen.
Deze vraag en nog andere onderwerpen zullen besproken worden tijdens een ontmoeting tussen woonwagenbewoners en het provinciebestuur. Van 2003 tot nu zijn er in de provincie Antwerpen slechts 21 standplaatsen bijgekomen. Die bevinden zich op 2 gemeentelijke woonwagenterreinen in Herentals. De gecreëerde standplaatsen zijn hoofdzakelijk bestemd voor woonwagenbewoners uit Herentals.
De woonwagenbewoners vragen dat ook de andere Antwerpse gemeenten het voorbeeld van Herentals volgen en verantwoordelijkheid opnemen ten aanzien van alle burgers. Voor de kinderen en kleinkinderen van woonwagenbewoners is er weinig vooruitzicht op een toekomst in een wagen. Nochtans werd de woonwagen in 2001 erkend door de Vlaamse overheid als officiële woonvorm. Ondanks deze erkenning weigeren gemeentebesturen voorzieningen te treffen.
De 9 Antwerpse gemeenten die wel een woonwagenterrein op hun grondgebied hebben, verwachten dat andere gemeenten initiatieven nemen. Maar na vele jaren dialoog met burgemeesters en schepenen, krijgen de Antwerpse woonwagenbewoners het gevoel dat ze niet welkom zijn in hun eigen provincie.
Andere Vlaamse provincies kampen met hetzelfde probleem. Onlangs nog werd er een klacht tegen België ingediend bij Europa wegens discriminatie t.a.v. woonwagenbewoners omdat de woonmogelijkheden juist zo ondermaats zijn. De woonwagenbewoners hopen dat een ontmoeting met het provinciebestuur een oplossing dichterbij zal brengen. De ontmoeting wordt afgesloten met een drankje. Aanwezigen kunnen de fototentoonstelling ‘Wonen op Wielen.
Graag een plaats’ bekijken. Deze tentoonstelling werd gemaakt door de bewoners van het woonwagenterrein van Mortsel en klaagt het tekort aan standplaatsen aan. Het Minderhedenforum, mede organisator van deze bijeenkomst, nodigt de pers uit vanaf 16u in het provinciehuis, Koningin Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen..
Er is de mogelijkheid om een interview af te nemen van enkele woonwagenbewoners en van de heer Bart De Nijn, gedeputeerde van de provincie Antwerpen.