Hart boven Hard lanceert 'Normaliteitsverklaring' tijdens de Grote Parade

Op de Grote Parade in Brussel lanceerde Hart boven Hard een 'normaliteitsverklaring'. De burgerbeweging wilde in aanloop naar de verkiezingen een breed debat over wat eigenlijk ‘normaal’ is.
Door: Kif Kif - 08/05/2017 - 14:46
Hart boven Hard lanceert 'Normaliteitsverklaring' tijde

Wij komen op voor een ander Europa, een duurzame economie, een diverse samenleving zonder pardon voor racisme, discriminatie en uitsluiting, een nieuw soort burgerdemocratie

 

Op de Grote Parade in Brussel lanceerde Hart boven Hard een 'normaliteitsverklaring'. De burgerbeweging wilde in aanloop naar de verkiezingen een breed debat over wat eigenlijk ‘normaal’ is. Veel van wat onze beleidsmakers nu voorstellen of uitvoeren, vinden zij namelijk ‘niet normaal’ en tegenstrijdig met een samenleving die mensen verbindt.

Wat is ‘normaal’?

Volgens HBH blijven politici groei nastreven, terwijl de planeet kreunt onder een ondraaglijke ecologische voetafdruk; neemt de globale rijkdom toe en blijven toplonen stijgen, terwijl armoede en ongelijkheid steeds meer mensen treffen; mogen goederen en kapitaalstromen steeds vrijer bewegen, ten koste van boeren en arbeiders in zuid én noord, terwijl migranten en vluchtelingen zo veel mogelijk buiten de grenzen worden gehouden en polariseren beleidsmakers met harde uitspraken over verschil, terwijl de samenleving steeds diverser wordt. Dat vindt de beweging niet normaal.

Woordvoerder Wouter Hillaert: “wij komen op voor een ander Europa, een duurzame economie, een diverse samenleving zonder pardon voor racisme, discriminatie en uitsluiting, een nieuw soort burgerdemocratie. Want dat is wél normaal!”

HBH nodigt vervolgens uit om ideeën en commentaren te leveren op hun normaliteitsverklaring (die nu in ontwerpversie is gelanceerd op http://www.hartbovenhard.be/dat-is-normaal). De Normaliteitsverklaring wordt afgewerkt tijdens een brede Burgertop in oktober.

10.000 deelnemers rond 'de langste tafel'

Met 10.000 deelnemers was de Grote Parade volgens de organisatoren een succes. De aanwezigen schaarden zich rond "de langste tafel", op de dag zelf gebouwd uit recup-hout door meer dan 300 vrijwilligers: een straf symbool voor een nieuwe burgerdemocratie. Iedereen was welkom om mee aan te schuiven. Na een speech, collectief uitgesproken door 100 tafelspringers, uitten de deelnemers aan de Grote Parade hun verontwaardiging door letterlijk samen op tafel te kloppen voor een beleid dat investeert in een solidaire, duurzame samenleving.

Woordvoerder Ciska Hoet: “met de Parade tonen we dat we een samenleving willen die de kloof tussen arm en rijk wegwerkt, waarin werk en leven op een gezonde manier in evenwicht zijn, waarin racisme structureel wordt aangepakt en waarin wordt geïnvesteerd in cultuur, onderwijs en verenigingsleven.”