Het einde van de witte wereld: Het grote dekolononisatiedebat

Op 11 september spraken Olivia Rutazibwa en Gloria wekker in De Roma. Hun ideeën werden aan de praktijk getoetst in een scherp debat met Guido Gryseels (directeur Afrikamuseum), Elke Mahieu (Universiteit Gent), Mohamed Barrie (studentenvereniging Ayo), Yasmina Akhandaf (BOEH!) en Guy Cassiers (regisseur en artistiek leider Toneelhuis).

Door: Kif Kif - 25/10/2018 - 14:01

Ze voeren actie tegen standbeelden van witte mannen die zwarte handjes lieten afhakken. Ze ergeren zich dood aan de knecht van de Sint. Ze maken zich kwaad over onze geschiedenisboeken. Ze laten hashtags als #DecoloniseTheMuseum! circuleren op twitter. ‘Ze’, dat zijn studenten, academici en actievoerders die deel uitmaken van een wereldwijd groeiende beweging voor dekolonisatie. Dekolonisatie? Anno vandaag? Jazeker. Want de tijd van Belgisch Kongo of Nederlands Indië is dan wel voorbij, de denkkaders die de kolonisering mogelijk, aanvaardbaar en onzichtbaar maakten, leven gewoon verder.

Het onderzoek van Dr. Olivia U. Rutazibwa, de centrale gast van de avond in de Roma, richt zich op postkoloniale en dekoloniale benaderingen van de ethische dimensies in internationale betrekkingen, cf. democratisering, staatsopbouw, ontwikkeling en (humanitaire) interventies en gelijkaardige processen in het denken rond diversiteit, integratie en assimilatie in het Westen. Na haar uiteenzetting en het debat over de praktijk van het hedendaagse dekoloniseren van onze instellingen, schoof antropologe, schrijfster en opiniemaakster Gloria Wekker mee aan op de sofa. Wekker werd geboren in Paramaribo en is emeritus hoogleraar sociale en culturele antropologie aan de Universiteit Utrecht. Als antropologe bestudeerde ze de snijpunten van seksualiteit, etniciteit en postkolonialisme. In Nederland is ze bekend om haar werk over racisme en intersectioneel denken in het feminisme en is zij één van de belangrijkste stemmen in het publiek debat.

De hele avond kan je hieronder (her)bekijken.