Het is niks, het is maar een neger

Wat een achterlijk land is Nederland. Bestaat dat echt nog? Iemand discrimineren op basis van zijn of haar huidskleur? Anno 2013? De Vlaamse kranten hebben terecht scherpe kritiek.
Het is niks, het is maar een neger

Wij zijn niet zoals Nederland. Wij hebben niet te kampen met een doorgedreven en structurele discriminatie van minderheden op alle vlakken van samenleving.

 

Wat een achterlijk land is Nederland. Bestaat dat echt nog? Iemand discrimineren op basis van zijn of haar huidskleur? Anno 2013? De Vlaamse kranten hebben terecht scherpe kritiek.

Wat een geluk zeg, dat wij in België leven. Waar wij helemaal geen last hebben van structurele achterstelling van minderheden. Waar er geen discriminatie is van minderheden op de huisvestingsmarkt of in het onderwijs.

Het is een geluk dat iedereen hier zijn of haar grondwettelijke vrijheden kan uitoefenen zoals de uitoefening van een levensbeschouwing. Neen, wij zijn tenminste niet zo bekrompen om moslima’s te weren van de schoolbanken en de arbeidsvloer omwille van een stukje stof. Hier hebben we geen werkloosheidscijfers die 10 keer zo hoog zijn onder allochtone hoogopgeleiden in vergelijking met autochtone hoogopgeleiden. Bij ons geen uitzendbureaus die uitzendkrachten een keurmerk geven op basis van etniciteit.

Wij zijn niet zoals Nederland. Wij hebben niet te kampen met een doorgedreven en structurele discriminatie van minderheden op nagenoeg alle vlakken van de samenleving. Bij ons hebben zaken als huidskleur of religie geen effect op de kans op slagen in de maatschappij. Neen, onze rechtstaat is gebaseerd op de verheven waarden van de verlichtingsgedachte. Gelijkheid, vrijheid en broederlijkheid.

Wij kennen geen rijke traditie van het fascisme in onze contreien. Bij ons zouden extreem rechtse partijen als de PVV van Geert Wilders nooit hoge toppen scheren bij verkiezingen. Laat staan dat ze een salonfähige status zouden genieten.

Wat is er toch geworden van het eens zo geroemde poldermodel van voormalig Nederlands premier Wim Kok? Het progressieve Nederland, gidsland voor de rest van Europa. Die tijd ligt ver achter ons.

Nederland kan best wat lessen trekken van ons Belgen. In België is iedereen gelijk. Hier beoordelen wij niemand op basis van zijn of haar huidskleur of levensbeschouwing.

Hoe verwoordde Dr. Martin Luther King het alweer?

"I have a dream that my four little children will one day live in a nation where they will not be judged by the color of their skin, but by the content of their character."

Wat in Nederland is gebeurd kan nooit in België gebeuren. Laten we allemaal doen alsof we heel geschokt zijn en dit niet de dagdagelijkse realiteit is in de Lage Landen. 

 

>>> Aanleiding van dit stuk is het artikel in de Nederlandse krant de Telegraaf: 'Sollicitant afgewezen: 'Is niks, een neger'