Het verband tussen de rapper Tupac Amaru Shakur en Latijns-Amerika

Op vrijdag 10 september ging Who’s Tupac in première in de KVS. Deze meest recente voorstelling van Junior Mthombeni, Fikry El Azzouzi en Cesar Janssens (samen JE.cE.sA.r) maakt deel uit van een reeks voorstellingen over helden. Het zijn geen biografische voorstellingen, maar ze gaan wel over belangrijke strijders die mensen in België vandaag kunnen inspireren. Andere voorstellingen in de reeks waren o.a. Dear Winnie (over Winnie Madikizela-Mandela) en Malcolm X (over Malcolm Little / El-Haj Malik Shabazz).

Gerardo Salinas was bij dit project betrokken als dramaturg. Als stadsdramaturg* van de KVS laat Gerardo zich niet alleen inspireren door boeken en literatuur maar ook door de stad. De stad als symbool voor alle energieën en bronnen die van overal ter wereld komen en interageren. Gerardo heeft literatuur gestudeerd, muziek gespeeld en danstheater gedaan. Hij is in Argentinië geboren en kwam op zijn 25ste naar België.

Who’s Tupac is ontstaan nadat Junior Akwety met de vraag kwam wanneer ze iets met Tupac Shakur zouden doen, een artiest die heel belangrijk voor hem is geweest. Dan zijn ze beginnen nadenken voordat het idee naar een theatervoorstelling evolueerde. Voor Fikry El Azzouzi was het meteen een ‘yes’ waarbij hele fantasiewereld openging. Ook voor hem betekende Tupac veel.

Helaas staat Tupac Amaru II als één van de grootste namen onder vrijheidsstrijders en de laatste van de inca’s niet in de Latijns-Amerikaanse geschiedenisboeken

De betekenis van naam ‘Tupac’ is voor Gerardo ook zeer belangrijk. De HipHop-ster 2pac had de naam van zijn moeder Afeni Shakur gekregen ter ere van de vrijheidsstrijder Tupac Amaru II, de leider van de eerste grote opstand tegen de onderdrukking van de kolonisatoren in Latijns-Amerika. Hij heeft tegen de eerste grote legers gestreden. Tupac Amaru II werd uiteindelijk verraden aan de Spanjaarden door iemand van zijn leger. Hij werd op een gruwelijke manier vermoord en de stukken van zijn lichaam werden op verschillende plaatsen verstopt zodat niemand hem zou vinden en uiteindelijk nog zou herinneren, zo gevaarlijk werd hij door de Europese kolonisatoren geacht. Iedereen verwachtte dat hij zou terugkomen om te blijven vechten.

Helaas staat Tupac Amaru II als één van de grootste namen onder vrijheidsstrijders en de laatste van de inca’s niet in de Latijns-Amerikaanse geschiedenisboeken. Het is jammer dat de legendes van de bekendste vrijheidsstrijders van Latijns-Amerika meestal witte Europese mannen waren terwijl de meeste niet wit en Europees waren.

“Zo had ieder van ons een andere connectie met 2Pac”, vertelt Gerardo. Het was een soort van connectie met onze voorouder en tradities. De kinderen van de kolonies die gemixt zijn, overal vandaan komen en immigranten zijn. Hoe we op die manier een beetje ontworteld zijn maar nu teruggaan naar de connectie met de grote strijd tegen het geweld dat al die jaren tegen minderheden gevoerd werd.  

Who’s Tupac is een muziektheater en een soort van talentenjacht geworden. Een realityshow met 4 spelers

Meestal verloren de minderheden deze strijd, maar ze verdwenen nooit voor 100%. Om dat te weten moet je de geschiedenis kennen. 2pac de hiphop-ster betekende voor hiphop meer dan ‘thug life’. Hij was een activist, kwam op voor de afro-amerikanen en hij was een zeer wijs man. Dat voornamelijk vrouwonvriendelijkheid en het eerdergenoemde ‘thug life’ worden benadrukt in de berichtgeving over 2pac, zegt veel over hoe de media kijken naar mensen van kleur.

Het doel van Who’s 2pac is om het publiek een spiegel voor te houden en na te doen denken of je beter bent dan iemand die in een buitenwijk is opgegroeid. Je leven, daden gedrag kunnen het tegenovergestelde aantonen.

Who’s Tupac is een muziektheater en een soort van talentenjacht geworden. Een realityshow met 4 spelers. Iedere speler heeft een stuk van 2pac in zich. Ze spelen een soort ritueel en zo zal er één winnaar gekozen worden die geschikt is om de strijd van Tupac verder te zetten. Wie wordt de nieuwe Tupac (Who’s Tupac?). De set heeft een altaar met allemaal foto’s en bloemen met invocatie als bedoeling. Dat altaar is bekend van het Mestizo Arts Platform waar Gerardo Salinas ook mee werkt. In een deel van de voorstelling zal de Quechua-taal (de taal van de inca’s) gebruikt worden.

Welke betekenis heeft het altaar voor Gerardo Salinas: “Ik hou van magie. Niet letterlijke magie, maar de ruimte waarin alles dat onmogelijk is, buiten de logica toch mogelijk wordt. Durf te denken buiten de grenzen. Wat aantal jaren geleden onmogelijk was breng je terug en maak je alsnog mogelijk”.

De muziektheater van Who’s Tupac? ging vorige week in première en speelt van 10.09.2021 tot 22.09.2021 @KVS Brussel

*stadsdramaturgen van de KVS en maken deel uit van de artistieke staf die instaat voor het volledige artistieke programma.



Over de auteur:

Theatermaker Jennifer Baez Matos komt op voor mensen die in onze maatschappij weinig kansen krijgen, door een moeilijke jeugd of vanwege hun afkomst. Haar website vind je via www.jenniferbaezmatos.com.