Hoeveel onderzoeken moeten er nog gevoerd worden vooraleer politici effectief een draagvlak gaan bieden om racisme te bestrijden?

Twee op de drie poetsdiensten discrimineren op verzoek van de klant. Dat concludeert recent onderzoek. Kif Kif deed in 2012 een gelijkaardig onderzoek waarbij de resultaten even ontmoedigend waren.
Hoeveel onderzoeken moeten er nog gevoerd worden vooral

Minister Muyters, waarom reageerde u vorig jaar niet toen meer dan 1000 jongeren u via de mailactie van API3.0 een bezorgde mail stuurden om te pleiten voor praktijktesten?

 

Twee op de drie poetsdiensten discrimineren op verzoek van de klant.  Dat concludeert een onderzoek van het Minderhedenforum waarbij anoniem 251 dienstencheques bedrijven benaderd werden met de vraag om geen allochtone poetshulp te sturen.

Kif Kif deed in 2012 een gelijkaardig onderzoek als onderdeel van een reeks praktijktesten die resulteerden in de Kif Kif discriminatiebarometer.  Er werd getest hoe dienstenchequekantoren omgaan met discriminerende vragen en ook toen waren de resultaten ontmoedigend. Het is dus niet de eerste keer dat zo’n cijfers verschijnen en dergelijke onderzoeken worden gevoerd door middenveldorganisaties en onderwijsinstellingen. De verontwaardiging duurt steeds enkele dagen, de bevoegde minister verklaart hier over in overleg te gaan, en we gaan weer verder met de orde van de dag.

Als er onderzoek wordt gedaan over discriminatie bij poetsdiensten, interim bureaus en in de horeca komt altijd dezelfde conclusie naar boven: discriminatie is hardnekkig aanwezig. Maar hoeveel onderzoeken moeten er nog gevoerd worden vooraleer politici effectief een draagvlak gaan bieden om racisme te bestrijden? Hoeveel onderzoeken moeten er nog aantonen dat de huidige sensibiliseringscampagnes geen verandering teweeg brengen?

Kif Kif strijdt er al meer dan 10 jaar voor - samen met andere organisaties als Samenlevingsopbouw, het Minderhedenforum,...- om praktijktesten juridisch in te voeren en toch blijft de politiek vasthouden aan de voorkeur voor sensibiliseringscampagnes. De aanpak van discriminatie is vrijblijvend en dat wordt hier weer bewezen. Het huidige discriminatie-debat in Vlaanderen is misselijkmakend. Als de overheid zijn verantwoordelijkheid niet neemt, dan legitimeert men de discriminatie in de diverse sectoren. Er ontbreekt een wettelijk kader en het is de taak van de overheid om dit te creëren. Maar als de overheid het niet doet dat zal de juridische strijd blijven duren en zullen onderzoeken sporadisch het stof doen blijven opwaaien, zonder resultaat.

Een lichtpuntje in heel dit debat is de veroordeling van Adecco na 14 (!) jaar. Ja, u leest het goed, na 14 jaar heeft het Hof van beroep bevestigd dat Adecco zich schuldig heeft gemaakt aan discriminatie. En waarom heeft het zo lang geduurd? De antiracismewetgeving mist een essentieel stuk. Je hebt bewijs nodig om aan te tonen dat je bent gediscrimineerd. Nét daar ligt het probleem, want hoe kan je dat bewijzen? Het is woord tegen woord, want de beklaagde heeft recht op een omkering van de bewijslast. Door middel van praktijktesten kunnen gediscrimineerden ook een bewijslast op tafel leggen en kan er een eerlijk proces gevoerd worden. Dat roepen Kif Kif en andere organisaties in de strijd tegen discriminatie en racisme ondertussen al 10 jaar, en we zullen dit blijven herhalen. 

 

>>> In 2014, naar aanleiding van de verkiezingen, voerde Kif Kif actie via het project API 3.0 waarbij 8 jongeren streden voor praktijktesten. Via een mailactie naar Ministers van Arbeid Muyters en De Coninck konden massaal brieven verstuurd worden waarin we pleitten voor praktijktesten. We werden meteen uitgenodigd door toenmalig federaal Minister Monica De Coninck. Maar toenmalig en huidig Minister Muyters blijft ons een reactie schuldig tot op de dag van vandaag. Ook al ontving hij meer dan 1000 versies van de brief in zijn mailbox. 

 

Lees ook: Zuhal Demir is geen excuustruus en Philippe Muyters, Minister van Werk, werkt niet mee