Praktijktesten in Sint-Niklaas tonen opnieuw discriminatie aan: Vlaamse regering moet actie ondernemen

Praktijktesten die LEVL en de VUB uitvoerden in opdracht van de Stad Sint-Niklaas, tonen een daling in het percentage verhuurders dat discrimineert. Maar nog steeds benadeelt een kwart van hen kandidaat-huurders met een Marokkaanse migratieachtergrond. Een structureel onrecht dat een structurele aanpak verdient, op Vlaams niveau.

De stad Sint Niklaas liet in 2023 zogeheten 'correspondentietesten' [waarbij via mail en telefoon contact wordt opgenomen met verhuurders en makelaars om discriminatie op te sporen, red.] uitvoeren op de huisvestingsmarkt. LEVL voerde de testen uit, met academische ondersteuning van de VUB. Er werd getest op basis van drie discriminatiegronden: gezinssamenstelling, etnische afkomst, en leeftijd (in combinatie met inkomensbron). Er werden in totaal 660 correspondentietesten uitgevoerd bij makelaars en particuliere verhuurders. Vooral op vlak van etnische afkomst werd een grote discriminatie vastgesteld.

Dit soort testen  zijn cruciaal in de strijd tegen discriminatie en segregatie. Ze laten toe om inbreuken op de non-discriminatieregelgeving vast te stellen. Het  gaat er dus niet om, om burgers of makelaars in de val te lokken, en evenmin om discriminatie uit te lokken. Het is een wetenschappelijk onderbouwde methodiek om discriminatie op te sporen. 

Uit de praktijktesten in Sint-Niklaas bleek dat 22% van de makelaars en 25% van de verhuurders zich schuldig maakten aan discriminatie ten aanzien van huurders met een Marokkaanse migratieachtergrond

Uit de praktijktesten in Sint-Niklaas bleek dat 22% van de makelaars en 25% van de verhuurders zich schuldig maakten aan discriminatie ten aanzien van huurders met een Marokkaanse migratieachtergrond. Dat is een minder slecht resultaat dan in 2019, toen 42% van de makelaars en maar liefst 62% van de particulieren discrimineerden. Hoewel we nu een daling zien, blijft de discriminatie sterk aanwezig en kan dit niet getolereerd worden.

Absoluut geen reden voor een feestje dus. We zien nu wel dat lokale besturen het heft in eigen handen nemen en zelf praktijktesten organiseren. Dat is positief.

We kijken echter naar de Vlaamse regering om juridische en proactieve testings een volwaardige plaats te geven om nadien te sensibiliseren, maar ook te sanctioneren wanneer er sprake is van systematische uitsluiting. Handhaving is nog te weinig een stok achter de deur. Gelijke toegang moet gewaarborgd worden.

Discriminatie is geen klein individueel incident. Het is structureel aanwezig op de huisvestingsmarkt. De bestrijding ervan mag niet afhangen van de projecten van enkele lokale besturen of een beperkt aantal meldingen van individuele slachtoffers. Bovendien zijn de bestaande meldpunten voor discriminatie met betrekking tot huisvesting momenteel zo goed als onzichtbaar. Het is de hoogste tijd dat daar verandering in komt.

Foto: Mandy MolenbroekOver de auteur:

Het platform Praktijktesten Nu vindt het de hoogste tijd om praktijktesten en mystery calling/shopping te gebruiken in de strijd tegen discriminatie. Het platform is een actieplatform dat bestaat uit de organisaties Çavaria, Ella, GRIP, Hand in Hand tegen racisme, Kif Kif, LEVL, Netwerk tegen Armoede, SAAMO en het Vlaams Huurdersplatform.