Ik ben een ander soort boom

Kelia Kaniki Masengo beschrijft hoe één boek de wereld waarin ze opgroeide in een nieuw perspectief plaatste, en zo haar leven veranderde. Ze droeg deze tekst voor ter gelegenheid van de opening van de antiracistische bibliotheek van Kif Kif.

Ik was 33 toen ik voor het eerst een boek las waarin ik mezelf herkende: 'Waarom ras ertoe doet' geschreven door Afua Hirsch. Ik heb altijd graag gelezen, maar dat boek veranderde alles. Ik heb het niet zomaar gelezen. Ik heb het met huid en haar verslonden. Alle letters die erin stonden opgedronken. 

Je moet weten dat ik een nette lezer ben, ik houd mijn boeken zoveel mogelijk in ere. Mijn exemplaar van het boek van Afua zag er na hoofdstuk 4 uit alsof het door de handen van tientallen onvoorzichtige en roekeloze lezers was gegaan. Ik las, herlas en las nog eens opnieuw. Ik voelde me, ik voelde me … eindelijk niet meer alleen. 

Life-changing, dat is de potentie van deze antiracistische bib. Voor zij die op zoek zijn naar woorden voor gevoelens waar ze geen weg mee weten. Naar kennis over dynamieken van uitsluiting

Een van de gevolgen van trauma is eenzaamheid. Ik ben een kind van de kolonisatie. Gemengd. Opgegroeid zonder connectie met mijn vaderland of de Congolese cultuur. Grootgebracht in een grotendeels witte omgeving waar kleurenblindheid wordt geclaimd terwijl het n-woord wordt uitgesproken. Er is me nooit geleerd dat ik een persoon van kleur ben. Wat dat inhoudt, hoe dat aanvoelt of eruit ziet. Mezelf gereflecteerd zien in het boek van Afua was life-changing

Life-changing, dat is de potentie van deze antiracistische bib. Voor zij die op zoek zijn naar woorden voor gevoelens waar ze geen weg mee weten. Naar kennis over dynamieken van uitsluiting. Naar de wortels van het gif dat racisme is. Naar anderen om samen mee te groeien, te leren en te helen.

Life-changing, dat is voor mij words of colour. Het schrijverscollectief dat ik met eer vandaag mag representeren. Een schrijverscollectief door en voor vrouwen van kleur. Een safe space toegankelijk voor zowel beginnende als gevorderde schrijvers. Waar we inzetten op helen, versterken, verbinden en inspireren. Deel uitmaken van words of colour betekent voor mij voor het eerst in mijn leven me verbonden, gedragen en vooral veilig voelen in een groep.

Als waren het degens, zo kruisten de schrijfpennen van Christelle, Zarissa, Maguy en mezelf. Het resultaat: 'ik ben een ander soort boom'. Het eerste gedicht dat we samen schreven. Poëzie die het levenslicht zag onder een virtuele constellatie. De kracht van verbondenheid en gedeelde ervaringen overstijgt tijd en ruimte. 

ik ben een ander soort boom

mijn wortels voel ik niet
afgelegen
afgesneden
uitgewist
vlaamse klei
rode aarde 
en toch aard ik niet

uit de groeven
van mijn stam
druppelt bloed van
voorouders die ik niet ken

mijn takken
zwiepen
knakken
echo’s uit
een niet zo ver verleden

ongewild
niet gewild
hier

ik ben een ander soort boom
 

-

De antiracistische bibliotheek van Kif Kif is elke weekdag open tussen 10 en 17u. Meer informatie vind je hier.Over de auteur:

Kelia Kaniki Masengo is medeoprichter van schrijfcollectief words of colour en werkt als regioverantwoordelijke inclusief ondernemen bij Hands On Inclusion.