De strijd tegen Islamofobie: Een strijd voor burgerrechten!
Sinds een dertigtal jaar al, maar vooral sinds 2001, is het staatsracisme zichzelf opnieuw aan het uitvinden onder de vorm van islamofobie. Zij instrumentaliseert “hogere principes” ( zoals bijvoorbeeld de scheiding tussen kerk en staat of gendergelijkheid), om een efficiënt uitsluitingssysteem op te bouwen in Europa. Terwijl het oude continent geconfronteerd wordt met een ernstige economische en sociale crisis, is het echter bijzonder gevaarlijk om zondebokken aan te duiden (Moslims, Zwarten, Roma ...). De algemene onvrede van de slachtoffers van dit racisme tegen de apathie van de linkse politieke krachten en de snelle opkomst van extreemrechts in de afgelopen jaren weerspiegelen de onuitgesproken en toenemende spanningen die onze samenlevingen verscheuren. Spanningen die enkel verergergeren met de "oorlog tegen het terrorisme".
Na het succes van de eerste 'Internationale dag tegen islamofobie " in december 2013 in Parijs, waar een paar honderd mensen zich verzamelden, zijn verschillende groepen en organisaties zich in verschillende Europese hoofdsteden aan het organiseren voor een nieuwe reflectie en actiedag, zaterdag, 13 december, 2014 in Parijs, Londen en Amsterdam, en 14 december in Brussel.
We zullen ons verzamelen en uitroepen dat de strijd tegen islamofobie een strijd voor burgerrechten is die geleid moeten worden op Europese schaal.
In het maatschappelijk debat wordt vaak het idee verkondigd dat islam en democratie onverzoenbaar zijn. Sinds enkele decennia wordt islam als gevaar gepercipieerd. Bepaalde gebeurtenissen gaande van 9/11 tot Syrië strijders hebben dit gevoel versterkt, met alle gevolgen van dien.
Verschillende internationale rapporten zijn niet mals voor het Belgisch beleid: steeds meer moslims worden geconfronteerd met racisme en discriminatie in het onderwijs, op de arbeidsmarkt, in media, … België scoort slecht wat betreft het creëren van gelijkheid, vooral in tijden van crisis en maatschappelijke achteruitstelling. Niettemin blijven de acties vanuit overheid - om enige verandering teweeg te brengen - uit.
Daarom is het meer dan ooit nodig om collectief – met activisten, academici, slachtoffers, … - samen te komen om ervaringen te delen, kennis uit te wisselen, strategieën te ontwikkelen en een draagvlak te creëren om de huidige situatie aan te klagen. We kozen er bewust voor om te werken rond drie domeinen, onderwijs, media en politiek.
We doen dan ook een warme omroep aan allen die de strijd tegen racisme en discriminatie prioritair vinden om zich te verenigen en elkaar te versterken. Een hoopvolle zondag dus, met onder andere Myriam Aouragh, Nadia Fadil , Houria Bouteldja, Farida Tahra, Hasna Ankal, Samira Azabar, Siham Benmammar, Nadine Plateau , Corinne Torrekens, Hatem Bazian , Ibrahim Akrouh, Hajib El Hajjaji, Thomas Deltombe, Michael Privot, Christophe Callewaert.
>> Vind meer info in het Kif Kif dossier 'Islamofobie'
PRAKTISCHE INFO
Wanneer? 14 december 2014, 12u30-19u
Waar? Pianofabriek – Fortstraat 35 – Sint Gillis
Inkom? 5 €
Inschrijven? Plaatsen zijn beperkt, Inschrijven voor 12/12/2014
met mededeling van uw focus (media, onderwijs of politiek)
Info? Tel.: (FR) 0476/84.19.69 (NL) 0487/60.05.14
Adres: Pianofabriek, Fortstraat 35,1060 Sint-Gillis
Een samenwerking van L’Encre des Voilées, MRAX, Collectif Contre l'Islamophobie en Belgique (CCIB), Tayush, EmBem (Empowering Belgian Muslims), EuroIslam, Hijab Friendly, European Muslim Network, Bruxelles Panthères, Muslims Rights Belgium, European Network Against Racism, AMDH (Association Marocaine des droits humains), T.E.T.E (Toutes Egales au Travail et à l’Ecole), VOK (Vrouwen Overleg Comitee), Averroes, MAP (Moslim Advies Punt), Moslim Expo, FEMYSO, Halal Monk, Motief vzw, BOEH (Baas over eigen hoofd), Kif Kif, Mouvement X, Merhaba en Pianofabriek.