Auteur: Stef Arends

23/11/2023 - 15:50 Stef Arends

Gisteren won de PVV van Geert Wilders met ruime voorsprong de Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen. Wilders, die door de rechtbank werd veroordeeld om zijn ‘Minder Marokkanen’-uitspraak, mensen op de vlucht vergeleek met een sprinkhanenplaag, Surinaamse Nederlanders ‘beesten’ noemde en journalisten ‘tuig van de richel’, haalde 37 zetels, bijna anderhalf keer zoveel als de nummer twee, GroenLinks-PvdA.

06/10/2023 - 14:04 Stef Arends

Sophie Dewulf (40) werd op 7 juni 2020 door twee agenten hardhandig tegen de muur gedrukt en in een houdgreep gehouden terwijl ze haar hond uitliet. De reden: de hond liep niet aan de lijn, en Dewulf was haar identiteitskaart thuis vergeten. Een reconstructie op basis van haar eigen getuigenis, een interview met haar advocaat en publieke statements van de politie, wijst erop dat ze het slachtoffer was van etnisch geprofileerd politiegeweld.

17/08/2023 - 16:58 Stef Arends

Zo’n 50 mensen op de vlucht uit onder meer Syrië, Palestina en Irak kwamen vorige week woensdag bijeen in de Montoyerstraat in Brussel, recht tegenover de Turkse ambassade. Ze demonstreerden er tegen de onmenselijke behandeling van voornamelijk Syrische vluchtelingen in Turkije. “De discriminatie die we nu in Turkije zien, is exact wat er in Tunesië staat te gebeuren als de EU-Tunesiëdeal doorgaat.”

20/06/2023 - 19:07 Stef Arends

Gisteren verzamelden zo’n 50 asielzoekers, activisten en hun advocaten zich in de rechtszaal van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg. Ze pleitten er voor een tijdelijk bezettingscontract, waarmee de bezetting van een gebouw in de Wetstraat voorlopig geformaliseerd zou kunnen worden. Advocaten van de Belgische regering en Fedasil probeerden met procedurele bezwaren een stokje voor dat plan te steken. De beslissing wordt over twee weken verwacht.

12/11/2022 - 17:06 Stef Arends

De door vrouwen geleide protestbeweging in Iran blijft groeien, in het land zelf en wereldwijd. Het regime reageert met steeds bloediger geweld en massale arrestaties. Wie kunnen bondgenoten zijn in de strijd voor ‘vrouw, leven, vrijheid’, en wie zeker niet? Is er een leider nodig voor een succesvolle revolutie? En hoe kunnen mensen vanop afstand bijdragen aan de strijd? Het Belgische Zan Zendegi Azadi-collectief organiseerde vorige week vrijdag met zo’n 70 activisten en andere geïnteresseerden een gespreksavond in Brussel om te reflecteren op de strijd tot nu toe, en hoe nu verder.

11/11/2022 - 17:04 Stef Arends

Al een jaar lang kunnen asielzoekers in België niet meer rekenen op een plek in een opvangcentrum, ondanks het feit dat ze daar wettelijk recht op hebben. Op dit moment slapen daardoor naar schatting ruim 2.000 mensen op straat. Toch weigert de federale regering extra opvang te voorzien. Meer dan honderd advocaten betoogden gisteren bij het kabinet van staatssecretaris Nicole De Moor (CD&V) voor een oplossing voor dit beleidsmatig instandgehouden opvangschandaal.

28/09/2022 - 16:46 Stef Arends

Geen van de onderwijskoepels in Vlaanderen heeft een expliciet antiracismebeleid. Dat blijkt uit een rondvraag bij de verschillende koepelorganisaties en een analyse van het beleid. Alles wijst er nochtans op dat de enorme en nauwelijks krimpende prestatiekloof tussen leerlingen met en zonder migratieachtergrond gelinkt is aan racisme. Het blijven negeren van deze olifant in de kamer kan niet anders gezien worden dan als een vorm van schuldig verzuim.

15/07/2022 - 16:14 Stef Arends

Vandaag besliste de raadkamer in Gent dat 7 (ex-)leden van de neofascistische jongerenbeweging Schild & Vrienden worden doorverwezen naar de rechtbank. Ze worden aangeklaagd wegens racisme, negationisme, aanzetten tot haat en een inbreuk op de wapenwet. Uit onderzoek van Kif Kif blijkt dat zeker drie van hen vandaag een prominente positie hebben bij Vlaams Belang. De vier anderen steunen de partij actief op sociale media. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken laat weten 'geen commentaar te geven op lopende processen'.