Auteur: Stef Arends

12/11/2022 - 17:06 Stef Arends

De door vrouwen geleide protestbeweging in Iran blijft groeien, in het land zelf en wereldwijd. Het regime reageert met steeds bloediger geweld en massale arrestaties. Wie kunnen bondgenoten zijn in de strijd voor ‘vrouw, leven, vrijheid’, en wie zeker niet? Is er een leider nodig voor een succesvolle revolutie? En hoe kunnen mensen vanop afstand bijdragen aan de strijd? Het Belgische Zan Zendegi Azadi-collectief organiseerde vorige week vrijdag met zo’n 70 activisten en andere geïnteresseerden een gespreksavond in Brussel om te reflecteren op de strijd tot nu toe, en hoe nu verder.

11/11/2022 - 17:04 Stef Arends

Al een jaar lang kunnen asielzoekers in België niet meer rekenen op een plek in een opvangcentrum, ondanks het feit dat ze daar wettelijk recht op hebben. Op dit moment slapen daardoor naar schatting ruim 2.000 mensen op straat. Toch weigert de federale regering extra opvang te voorzien. Meer dan honderd advocaten betoogden gisteren bij het kabinet van staatssecretaris Nicole De Moor (CD&V) voor een oplossing voor dit beleidsmatig instandgehouden opvangschandaal.

28/09/2022 - 16:46 Stef Arends

Geen van de onderwijskoepels in Vlaanderen heeft een expliciet antiracismebeleid. Dat blijkt uit een rondvraag bij de verschillende koepelorganisaties en een analyse van het beleid. Alles wijst er nochtans op dat de enorme en nauwelijks krimpende prestatiekloof tussen leerlingen met en zonder migratieachtergrond gelinkt is aan racisme. Het blijven negeren van deze olifant in de kamer kan niet anders gezien worden dan als een vorm van schuldig verzuim.

15/07/2022 - 16:14 Stef Arends

Vandaag besliste de raadkamer in Gent dat 7 (ex-)leden van de neofascistische jongerenbeweging Schild & Vrienden worden doorverwezen naar de rechtbank. Ze worden aangeklaagd wegens racisme, negationisme, aanzetten tot haat en een inbreuk op de wapenwet. Uit onderzoek van Kif Kif blijkt dat zeker drie van hen vandaag een prominente positie hebben bij Vlaams Belang. De vier anderen steunen de partij actief op sociale media. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken laat weten 'geen commentaar te geven op lopende processen'.

01/03/2022 - 08:50 Stef Arends

Aan de Oekraïens-Poolse grens worden studenten van kleur die het land proberen te ontvluchten tegengehouden, terwijl witte vluchtelingen wel door mogen. Dat is te zien op beelden op sociale media en werd bevestigd door onder meer Al Jazeera, BBC en journalisten van Het Laatste Nieuws en NOS. In het maandagjournaal van 13u besloot VTM Nieuws echter dat de studenten liegen, en dat onbevestigde geruchten over een grootschalig ‘mensensmokkelnetwerk’ aannemelijker zijn.

21/11/2021 - 21:31 Stef Arends

Zondag 21 november demonstreerden activisten van 'Kick Out Zwarte Piet België' bij de sinterklaasintocht in Berchem. Hoewel de roetveegpiet de Zwarte Piet in de meeste grote steden heeft vervangen en de racistische karikatuur tijdens de officiële Antwerpse intocht al sinds 2017 taboe is, blijft district Berchem vasthouden aan de blackface-traditie. Een videoverslag.

04/11/2021 - 17:37 Stef Arends

Gisteren klaagden vertegenwoordigers van mensen zonder papieren in Brussel aan wat zij het ‘verraad’ van Sammy Mahdi noemen. De toezeggingen die de staatssecretaris hen afgelopen juli deed om de hongerstaking te beëindigen, zijn niet nagekomen. Een analyse van verschillende beslissingen door de Dienst Vreemdelingenzaken die gisteren naar buiten werd gebracht laat zien waar Mahdi woord brak.

05/10/2021 - 07:50 Stef Arends

Afgelopen zondag organiseerden mensen zonder papieren samen met meer dan 100 middenveldorganisaties een protestmars door Brussel om te pleiten voor een collectieve regularisatie. De naar schatting 2.500 betogers vormden een honderden meters lange mars van het Noordstation naar Brussel-Centraal, door de regen. "Wie verliest er bij een menselijk migratiebeleid? Enkel zij die misbruik maken van de precaire verblijfssituatie van mensen zonder papieren", aldus Kif Kif-voorzitter Sarah El Massaoudi.

21/09/2021 - 22:34 Stef Arends

Op de Europese actiedag tegen de islamofobie presenteert het Collectief tegen Islamofobie in België (CCIB) een nieuw rapport over de staat van de moslimhaat in België. In coronajaar 2020 kwamen er minder klachten binnen van islamofobie in de publieke ruimte. Daartegenover stond wel een stijging in de online haat tegen moslims. Het CCIB rapporteert ook een stijging in het percentage vrouwelijke slachtoffers van moslimhaat.