Kathleen Cools in gesprek met Ish Ait Hamou, een journalistiek pareltje

Beste Kathleen Cools, tijdens uw interview met Ish Ait Hamou in Reyers Laat toonde u aan dat het perfect mogelijk is om tijdens een talkshow, op de publieke omroep in Vlaanderen, dwars door oppervlakkige kenmerken als iemands afkomst of naam te kijken.
Kathleen Cools in gesprek met Ish Ait Hamou, een journa

U toonde interesse voor de boodschap die deze man te vertellen had, u slaagde erin te peilen naar zijn innerlijke beweegredenen en drive zonder zijn afkomst te bevragen.

 

Beste Kathleen Cools,

Gisterenavond nam u voor het programma Reyers Laat een interview af van de heer Ish Ait Hamou. Ik wilde u alvast feliciteren met de manier waarop u in gesprek ging met deze voor mij - tot dan toe - nog onbekende, maar duidelijk zeer boeiende man en creatieve duizendpoot. Met uw interview toonde u aan dat het perfect mogelijk is om tijdens een talkshow, op de publieke omroep in Vlaanderen, dwars door oppervlakkige kenmerken als iemands afkomst of naam te kijken.

Als gastvrouw, focuste u op zijn werk als choreograaf, haalde u even zijn jury-prestaties aan in So you think you can dance, vroeg u hem hoe hij in de danswereld terecht kwam, om dan af te sluiten met vragen over zijn recent verschenen eerste roman; ‘Hard hart’. U toonde interesse voor de boodschap die deze man te vertellen had, u slaagde erin te peilen naar zijn innerlijke beweegredenen en drive zonder zijn afkomst te bevragen. Voor mij persoonlijk, maakte u met dit interview duidelijk dat u hoofd- van bijzaak kan onderscheiden. Anderen zouden onmiddellijk de toon leggen door uitvoerig te grasduinen in de persoon zijn stamboom en cultureel religieuze achtergrond. U begreep waarover het interview moest gaan, en eerlijk, ik vond u geweldig.

Het feit dat Freek De Jonge op het einde van het interview peilde naar zijn Frans accent of vroeg naar de plaats van dans in de Marokkaanse cultuur vond ik dan ook niet storend, omdat het interview hier niet mee begon, de toon van het interview naar mijn inziens niet heeft aangetast en de persoon niet onnodig herleid werd tot een geografisch gegeven.

Ik hoop dan ook dat dit interview inspirerend kan zijn voor de ganse journalistiek in Vlaanderen. Zowel voor gesproken, beeld en geschreven pers. En ook al gaat het thema over een minder mooi en inspirerend nieuwsitem. Ik kijk uit naar uw volgend optreden. En niet in het minst omdat u zelf erg lijkt te genieten van Reyers Laat en dat geeft warme televisie. Mooi.

Het gaat u goed.

Rina Rabau