Kif Kif brengt discriminatie aan het licht in het Gentse volwassenonderwijs

Discriminatie is een structureel probleem in Vlaanderen. Dat is helaas niets nieuws. Het probleem blijft echter wel onderschat worden. Er komen geen straffe maatregelen tegen racisme. Het is al jaren oorverdovend stil aan het politieke front. De suggestie is nog altijd dat het aan ‘henzelf’ ligt.
Door: Kif Kif - 30/10/2013 - 09:23
Kif Kif brengt discriminatie aan het licht in het Gents

De zaak Meryem Cosgun die Kif Kif vandaag aan het licht brengt, toont net het omgekeerde aan. Een universitaire en ambitieuze vrouw die hier opgegroeid is en hier gestudeerd heeft, wordt geviseerd op basis van haar naam

 

Discriminatie is een structureel probleem in Vlaanderen. Dat is helaas niets nieuws. Het probleem blijft echter wel onderschat worden. Er komen geen straffe maatregelen tegen racisme. Het is al jaren oorverdovend stil aan het politieke front. De suggestie is nog altijd dat het aan ‘henzelf’ ligt. “De zaak Meryem Cosgun die Kif Kif vandaag aan het licht brengt, toont net het omgekeerde aan. Een universitaire en ambitieuze vrouw die hier opgegroeid is en hier gestudeerd heeft, wordt geviseerd op basis van haar naam”, aldus Ico Maly (coördinator Kif Kif): "Het is tijd dat de politiek kleur bekend en toont dat ze het serieus meent met de strijd tegen racisme en discriminatie."

Freelance journaliste, Meryem Cosgun, volgde een opleiding tot leerkracht NT2 bij Het Perspectief in Gent. Puur op basis van haar naam moest zij als enige een test Nederlands afleggen om verder te mogen doen met de opleiding. Nochtans heeft ze net zoals al haar medestudenten heel haar leven gestudeerd in België. Hier is geen enkel ander woord voor dan discriminatie. Je naam, je familiale afkomst en je huidskleur bepalen in Vlaanderen nog altijd je levensloop. “Dat is helaas de realiteit van het racisme in Vlaanderen” , stelt Ico Maly. 

Het is dat racisme dat al jaren ongestraft blijft. Het bewijs werd gisteren terug geleverd. Als reactie op de reeks in De Standaard kwamen de werkgevers meteen terug op hun bekende verdedigingslinie: het heet dan ‘een complex probleem’ te zijn. Het ligt aan hun Nederlands en hun integratie. Het ligt ook aan de samenleving. Pas in laatste instantie kijkt men naar zichzelf. “Nochtans zijn werkgevers niet alleen integraal onderdeel van de samenleving, ze zijn er een structurerende factor van. En het is daar dat het schoentje knelt.” , aldus Ico Maly

Dit racisme heeft desastreuze gevolgen in onze samenleving. Ze zorgt voor polarisatie en de onderbenutting van het talrijk aanwezig talent. Racisme raakt mensen in het diepste van hun zijn. Meryem Cosgun vertelt het als volgt: “Ik ben zwaar aangeslagen. Ik voel me geviseerd, gediscrimineerd en gekrenkt in mijn eer. Dit was de eerste keer dat ik discriminatie aan de lijve heb ondervonden.” Het gevolg is dat deze overgekwalificeerde vrouw stopt met haar opleiding tot leerkracht specialisatie NT2. 

Klik hier om het interview te lezen met Meyrem Cosgun

 

Contact:
Ico Maly | Coördinator Kif Kif | [email protected] | 0498/11.32.36