Kif Kif jaaroverzicht 2014: Volgend jaar beter?

Het jaar loopt ten einde en de jaaroverzichten vliegen om onze oren. Tijd om tijdens de vele eindejaarsdiners even terug te blikken. Ook Kif Kif blikt terug, wat gebeurde er in 2014 waar we als beweging tegen racisme en voor gelijkheid op reageerden?
Door: Kif Kif - 16/12/2014 - 15:25
Kif Kif jaaroverzicht 2014: Volgend jaar beter?

Onder een frivool deuntje worden enkele zaken achter elkaar getoond waar we als samenleving niet bepaald trots op kunnen zijn. Die ironische frivoliteit staat in contrast met de wijze waarop Kif Kif dagelijks het debat rond deze betreurenswaardige betekenissen bespreekbaar maakt.

 

Het jaar loopt ten einde en de jaaroverzichten vliegen om onze oren. Tijd om tijdens de vele eindejaarsdiners even terug te blikken. Ook Kif Kif blikt terug, wat gebeurde er in 2014 waar we als beweging tegen racisme en voor gelijkheid op reageerden? Waardoor laaide het debat over de ongelijke machtsverhoudingen in onze westerse democratie hoog op?

Het jaaroverzicht door Kif Kif samengesteld is een opeenvolging van feiten die zich voordeden in 2014, waarbij sprake is van racisme of die aansporen tot ongelijkheid. Kif Kif wijst individuen niet met de vinger, noemt hen niet onversneden 'racistisch'. De beweging veroordeelt wel het discours dat bepaalde uitspraken typeert.

Dit is een discours dat ongelijkheid in de hand werkt en stereotype beeldvorming stimuleert. Als Antwerps burgemeester De Wever vindt dat de hele moslimgemeenschap zich moet distantiëren van IS, schakelt hij in zijn discours een hele godsdienst (en dus alle moslims in ons land) gelijk aan een terroristische beweging. Dit simplisme veroorzaakt nog meer onterechte angst bij een groot deel van de bevolking voor islam en heeft een zeer groot polariserend effect. Wanneer er door diezelfde burgemeester in hetzelfde jaar 2 stadscampagnes worden gelanceerd waarbij geen enkele moslim (of persoon van andere origine) te zien is, stelt Kif Kif zich ernstige vragen bij de stereotype beeldvorming die hier wordt geconstrueerd.

Onder een frivool deuntje worden enkele zaken achter elkaar getoond waar we als samenleving niet bepaald trots op kunnen zijn. Die ironische frivoliteit staat in contrast met de wijze waarop Kif Kif dagelijks het debat rond deze betreurenswaardige betekenissen bespreekbaar maakt. We trachten het debat te voeren mét de mensen die er het slachtoffer van zijn en niet enkel over hun hoofden heen.

Kaoutar Zaitouni (Kif Kif Redactie); ‘Het is geen vijf voor twaalf, maar twaalf uur. Kif Kif hoopt dat politici in ons land beseffen dat het tijd is om maatregelen te nemen en concrete stappen te zetten voor meer gelijkheid in onze samenleving.’

 

Kif Kif team & redactie

 

Kif Kif redactie: Kaoutar Zaitouni

email[email protected]

gsm: 0493 86 67 83

 

Bekijk het jaaroverzicht hier op Kif Kif TV 

of hieronder