Kif Kif presenteert toolkit 'Helend schrijven'

Racisme kan de oorzaak zijn van psychosociale, academische, economische en maatschappelijke problemen. Toch zijn initiatieven die specifiek inzetten op (mentale) weerbaarheid en veerkracht bij mensen die doelwit zijn van racisme een zeldzaamheid. Ze zijn nochtans van vitaal belang voor ons welzijn. Kif Kif ontwikkelde een toolkit voor workshopgevers om in groepsverband stappen te zetten in het helingsproces, te zorgen voor (h)erkenning bij ervaringen met racisme-incidenten en om een ruimte te creëren waar mensen een plek kunnen vinden voor hun gevoelens.

Welke superkracht zou je willen bezitten om racisme te bestrijden? Wat zou jouw ideale openingszin zijn bij het binnenkomen van een ruimte waar je racisme verwacht? Of wat zou je willen dat je dokter voorschrijft wanneer je een racistisch incident hebt meegemaakt? Deze creatieve schrijfoefeningen waren slechts een klein deel van de workshopreeks 'Helend schrijven' die Kif Kif-medewerker Habiba Boumaâza in de herfst van 2022 organiseerde. 

Een intensief proces

Op een duurzame manier leren omgaan met de gevolgen van racistische ervaringen en racisme, is een intensief proces. Het gaat van tijd nemen om te helen, mensen opzoeken waar je je veilig bij voelt om ervaringen te delen, tot het vinden wat jij nodig hebt om de ervaringen te verwerken en een plek te geven.

Het is belangrijk dat de begeleider van de workshopreeks 'Helend schrijven' een ervaringsdeskundige is, die dus zelf doelwit is van racisme

In de reeks ‘Helend schrijven’ komen mensen vier keer samen om te schrijven rond ervaringen van racisme aan de hand van (creatieve) oefeningen en vragen. Er wordt ook ruimte gemaakt om elkaars werk te verkennen. De reeks is bedoeld voor iedereen die slachtoffer is van racisme, en dat wil koppelen aan de helende kracht van (samen) schrijven. Het is daarbij belangrijk dat ook de begeleider van de workshopreeks een ervaringsdeskundige is, dus zelf doelwit van racisme. 

Deelnemers hoeven geen ervaren schrijvers te zijn; er wordt geen focus gelegd op grammatica of zinsbouw. Er is geen therapeutische ondertoon, het gaat voornamelijk over de zin om te verbinden en te delen, in jezelf te kijken en een stukje te helen. Het is een intensieve reeks, omdat er – naast het emotionele werk – ook huiswerk wordt meegegeven.

Deze sessies leiden niet tot een volledig verhaal of boek, maar geven een aanzet om vorm te geven aan wat we voelen en hoe we dit kunnen verwoorden, en aanvullend hoe we in de toekomst het schrijven kunnen aanhalen als een vorm van verwerking. Ze zijn ook bedoeld om de schrijvers de motivatie en goesting aan te bieden om te blijven schrijven, of dat nu helend is of niet.

De nadruk ligt ook op het delen van deze verhalen in groep, en hoe het verhaal bij anderen binnenkomt en omgekeerd. Het gaat om samen ‘helen’.

Wil je zelf met de methodiek aan de slag? Download hier de volledige toolkit 'Helend schrijven'.



Over de auteur:

Habiba Boumaâza studeerde af als opvoedster, en volgde nadien de opleiding Film- en Videokunst aan de Kunstacademie van Antwerpen. Verschillende audiovisuele kunstprojecten/installaties/workshops/lezingen rond sociale thema's volgden. Als inhoudelijk medewerkster werkt ze voornamelijk rond mensen op de vlucht, mediawijsheid, onderwijs en opvoeding. Ze neemt ook de contributors onder haar vleugels.