Persoonlijke verhalen, zeker over een ingewikkeld thema als migratie, laten vaak een diepe indruk na. En het digitale aspect vind ik dan weer waardevol in het kader van e-inclusie
De migratieverhalen van ‘This is it! My Story’ reisden tientallen kilometers over drukke Belgische wegen van Sint-Gillis en Deurne naar Bornem. Daar werden ze warm verwelkomd door Diane Van Doorslaer, bibliothecaris in de Bornemse bibliotheek.
Diane vindt de tentoonstelling heel interessant. De beelden prikkelen volgens haar de nieuwsgierigheid, en ze merkte op dat nieuwsgierige bezoekers – vooral de jongere – direct naar de hoofdtelefoon grepen om een hele tijd naar de migratieverhalen te luisteren. Daarom hebben ze makkelijke poefs en stoelen bij de kasten gezet om het hen comfortabel te maken.
Daarnaast vindt Diane het concept van Digital Storytelling een meerwaarde op verschillende vlakken. Ze zegt: “Persoonlijke verhalen, zeker over een ingewikkeld thema als migratie, laten vaak een diepe indruk na. En het digitale aspect vind ik dan weer waardevol in het kader van e-inclusie.”
Op de vraag of deze tentoonstelling kan bijdragen tot verdraagzaamheid, antwoordt ze dat het thema migratie opnieuw een menselijk gezicht moet krijgen in plaats van alleen te focussen op cijfers en grafieken. Persoonlijke verhalen kunnen volgens haar daar een belangrijke rol in spelen.
Tenslotte zegt ze dat migratie van alle tijden is. De samenleving moet daar aandacht aan besteden, maar ook de bibliotheken kunnen daar een specifieke rol in spelen. Ze kunnen bijvoorbeeld specifieke romans of films aan de bibliotheekgangers aanbieden, maar ook door aandacht te besteden aan geschiedenis, landen, mensen en maatschappijen kunnen bibliotheken bijdragen tot de humanisering van migratie.
Wilt u de tv-kasten in uw buurt opzoeken, kijk dan hier waar ze dit najaar nog naartoe reizen!
U kan ook enkele 'Digital Stories' bekijken op Kif Kif TV