Krokus in het teken van film

In de krokusvakantie staat het Zuiderpershuis met Het Jeugdfilmfestival en Cut the Crap in het teken van film voor de jongere generaties. Het aanbod is groot, maar stuk voor stuk zijn de films uitgekozen met een doel.
Krokus in het teken van film

Stuk voor stuk zijn de films uitgekozen met een doel

 

In de krokusvakantie staat het Zuiderpershuis in het teken van film want er vinden twee filmfestivals voor de jongere generaties plaats.

Het Jeugdfilmfestival, tevens al aan zijn 28e editie toe, vertoont Europese kinder- en jeugdfilms die moeilijker een weg vinden naar de reguliere cinema’s. De films geselecteerd voor de competitie zijn nooit eerder vertoond in de Vlaamse bioscopen en ze werden nog niet gedistribueerd. De negen geselecteerde langspeelfilms worden voorafgegaan door negen kortfilms, waarvan de winnaar uiteindelijk distributie als prijs krijgt. Deze winnaar wordt gekozen door onze vier jury’s: de professionele jury bestaande uit filmprofessionals, twee kinderjury’s (één in Antwerpen en één in Brugge), het publiek zelf en de Bedfilmpret jury.

Deze laatste is een unieke jury bestaande uit kinderen die ziek thuis zijn of in het ziekenhuis verblijven en dus niet tot aan de cinema raken. Voor hen is er een online platform waar zij alle kortfilms in competitie en twee langspeelfilms kunnen bekijken en beoordelen.

Het aanbod van Het Jeugdfilmfestival is groot, maar stuk voor stuk zijn de films uitgekozen met een doel. Zo brengt docureeks Onder de sterren was ik thuis (9+)de vluchtelingencrisis vanuit het perspectief van drie bijzondere kinderen. “Ze zijn ons niet tot last. Het zijn mensen met een hart en een ziel en allemaal hebben ze een talent”, dit zegt de twaalfjarige Letizia over de bootvluchtelingen die elke dag op haar eiland Sicilië aankomen. Drie korte documentaires met elk een uniek verhaal. Een andere mogelijkheid is vertrouwen op onze festival meter en peter, Sachli Gholamalizad en Bilall Fallah. Zij namen een (interactief!) filmpje op om de filmkeuze makkelijker te maken.

Het tweede festival is Cut the Crap, een filmfestival voor en door jongeren. Deze films durven ze in de grote cinemacomplexen niet vertonen omwille van de soms toch controversiële onderwerpen. Al enkele jaren wordt dit festival gedragen door de jonge vrijwilligers. Zij kiezen de films, plannen de activiteiten en zorgen voor promotie. Eén van de meer unieke films is Brothers (2015) van Aslaug Holm. Ze volgde haar zonen terwijl ze opgroeiden en droomden. Deze intieme documentaire dompelt het publiek onder in de authentieke, oprechte wereld van deze twee jongens. Een relaas over broederliefde en jeugd, die heel erg doet terugdenken aan Linklater’s Boyhood, maar unieker aanvoelt. Het compleet tegenovergestelde van Brothers is te zien bij Prins (2015) van Sam de Jong. Deze neon dagdroom breekt met cinematografische conventies en speelt met traditionele regels. De cast bestaat uit debutanten die oorspronkelijk uit de buurt komen waar de film is opgenomen. De mix tussen de roze Lamborghini, zonnebloempitten en een Romeo en Julia verhaal zorgen voor een interessante film.  Een cultfilm in wording.

Voor meer informatie kan je terecht op www.jeugdfilmfestival.be  en www.cutthecrap-filmfestival.be

De films en vertoningsuren in Antwerpen (ook locaties in Brugge, Gent en Kortrijk):

- Onder de sterren was ik thuis – 11 februari 14:00 en 12 februari 10:30
- Brothers – 10 februari 19:30
- Prins – 12 februari 19:30