Word een opinie-maker
Op 23 april lanceert Kif Kif in samenwerking met de Universiteit Antwerpen en Victoria Deluxe het project Lead Your Opinion. Ben je geïnteresseerd in het thema van interculturaliteit? Wil je nagaan wat het te maken heeft met thema’s zoals onderwijs, armoede, arbeid, democratie en media? Ben je ontevreden met de manier waarop er over minderheden gesproken wordt en met de manier waarop interculturaliteit in beeld wordt gebracht? Wil je een eigen kritische stem ontwikkelen en deze in het publieke debat laten klinken? Dan is deze opleiding voor jonge opiniemakers iets voor jou.
Lead your opinion is een project waarbij je gedurende een totaal van vijftien dagen getraind wordt in het analyseren en in het voeren van debatten. Zowel met de pen als met het gesproken woord. Zonder en met camera’s. Je wordt ondersteund door wetenschappelijke experts en communicatiespecialisten in het vormen en in het veruiterlijken van een eigen mening omtrent interculturele kwesties. Het uiteindelijke doel is dat je je plan kan trekken in een publiek debat met een publiek figuur dat aan het einde van deze opleiding georganiseerd wordt.
De plaatsen zijn beperkt, wil je er bijzijn? Mail dan als de bliksem naar [email protected] . De opleiding wordt onder meer ondersteund door de professionele expertise van mensen als Jan Blommaert, Ico Maly, Nadia Fadil, Albert Martens, Meyrem Almaci, Bea van Robaeys, Vincent Corluy en Jan Zienkowski.
Kennismaking Een eerste vergadering vindt alvast plaats om 13u uur op 23 april in de lokalen van Victoria Deluxe in Gent - dok noord 4, hal 25 (zie: http://www.victoriadeluxe.be/contact) . Die dag maken we kennis met elkaar, pluizen we uit wat jullie verwachtingen zijn, en stellen we het project in haar geheel voor. Verder laten we ook Nadia Fadil aan het woord die zich al sinds ettelijke jaren in het wetenschappelijke en politieke debat omtrent minderheden in de publieke ruimte engageert. We maken van deze kennismakingsdag gebruik om onze agenda’s samen te leggen en na te gaan wanneer we de zomerschool kunnen plannen. De opleiding bestaat namelijk uit drie blokken: een zomerschool in de analyse van gemediatiseerde debatten (5 dagen – data te bepalen); een interactieve debat-training (17/09/11; 1/10/2011; 3/10/2011; 13/10/2011); en een professionele media-training (4 dagen - data te bepalen). Als kers op de taart, is er een echt publiek debat.
Zomerschool Het project gaat pas écht van start in de zomervakantie. Gedurende een vijf-daagse (data te bepalen in samenspraak met de deelnemers op 23 april) voorzien we de deelnemers van achtergrondinformatie die van pas zal komen wanneer we met de eigenlijke debattraining beginnen. Zo zullen we het tijdens deze zomerschool hebben over hoe je op een ethisch verantwoorde en democratische manier kan tussen komen in het maatschappelijk debat. Verder zullen we het hebben over wat we precies onder een debat verstaan. Gaat het enkel over rationele gesprekken tussen mensen of is er meer aan de hand? Wat bedoelen we wanneer we het hebben over een maatschappelijk debat? En wat betekent het om hierin je stem op te nemen? Jan Zienkowski biedt een analytisch kader aan waarmee we zowel kunnen spreken over gootschalige fenomenen zoals ‘het integratiedebat’ of het ‘diversiteitsdebat’ als over een concreet televisie-debat gevoerd tussen Filip de Winter en Dyab Abou Jahjah. Daarna is het tijd om zelf aan de slag te gaan.
Tijd voor een workshop in het analyseren van opgenomen debatten. Wat werkt wel en wat werkt niet wanneer mensen met elkaar praten? En hoe kan je een debat bekritiseren op basis van een grondige analyse? Om deze laatste vraag te beantwoorden nodigen we een journalist uit die een inleiding geeft op het schrijven van opinie-artikels. Daarna gaan we opnieuw zelf aan de slag. Aan het einde van de zomerschool vragen we je om een keuze te maken uit een aantal aangeboden thema’s; ‘armoede en interculturaliteit’, ‘onderwijs en interculturaliteit’, ‘arbeid en interculturaliteit’, arbeidsmarkt en interculturaliteit’, en ‘media en interculturaliteit’. Voor elk van deze thema’s heeft Kif Kif contact gelegd met een aantal wetenschappelijke experts die de deelnemers kunnen oriënteren in het debat. Ter voorbereiding voor de volgende cyclus vragen we deze mensen te contacteren en vragen te stellen omtrent wat de hete hangijzers, topics, standpunten, en ideeën omtrent pakweg ‘democratie en interculturaliteit’ zoal zijn.
Debattraining
Op 17 september presenteren we de resultaten van de experts aan elkaar. Zo heeft iedereen een concreet beeld van de standpunten die men in een debat rond een thema zoals ‘media en interculturaliteit’ kan innemen. Hoe zien de pro- en contra’s omtrent quota en/of streefcijfes in de VRT eruit? Moeten minderheden inspraak hebben omtrent beeldvorming in de publieke media. Hebben ze recht op eigen zenders of programma’s? You name it. In de namiddag is het tijd om je voor te bereiden op een debat met een potentiële tegenstander. Je moet in staat zijn om elk standpunt in te nemen en te beargumenteren. Op 1, 3 en 15 oktober wordt het tijd om met elkaar te debatteren. Via rollenspelen worden allerlei verbale en non-verbale tactieken en tips aangeleerd die je kunnen helpen om jouw informatie in het publieke domein te krijgen. De nadruk ligt nu vooral op oefeningen. De informatie die je verzameld hebt kan nu aangewend worden. Goochel met cijfers en gebruik metaforen om je punt te maken. Maak gebruik van je lichaamshouding en intonatie om de ander mee in je verhaal te krijgen. Gedurende deze dagen ligt de nadruk vooral op doen.
Media-training Een lang en goed debat is één ding, mediadebatten zijn andere koek. Hoe bal je een boodschap samen in een oneliner? Hoe zorg je ervoor dat je een goed figuur maakt op televisie? Wat is not-done voor een camera? Een mediaprofessional zal ons van een professionele mediatraining voorzien. De dagen daarna is het opnieuw oefenen geblazen. Deze keer met camera’s en met begeleiders die de moeilijke journalist uithangen. Je interacties worden opgenomen zodat we ze opnieuw kunnen bekijken en we mekaar van feedback kunnen voorzien. Aan het einde van deze rit, krijg je de opdracht mee een debat voor te bereiden met een publiek figuur. Het kan gaan om een politicus, een schrijver, of een andere opiniemaker die een uitgesproken standpunt in het minderhedendebat inneemt. Het publiek forum wacht je op.
In debat Als kers op de taart organiseren we een debat met een publiek figuur. Het is nu aan jou om je te informeren, om een mening te vormen, en om je stem te laten gelden. Breng in de praktijk wat we gedurende 15 dagen gedaan hebben. Word opiniemaker en lead your opinion.
Contact Kif Kif
Jan Zienkowski
[email protected]