Make History, Stop Islamophobia

Islamophobia? Hoezo, angst voor islam? Diverse onderzoeken verwijzen naar een stijging van discriminatie en vooral islamofobie. Op de werkvloer, op scholen, bij sollicitaties om maar te zwijgen over sociale media en andere ruimten voor Cyberhaat.
Make History, Stop Islamophobia

IMAN wil islamofobe incidenten registreren en een netwerk ontwikkelen voor slachtofferbegeleiding

 

Islamophobia? Hoezo, angst voor islam?

Diverse onderzoeken verwijzen naar een stijging van discriminatie en vooral islamofobie. Op de werkvloer, op scholen, bij sollicitaties om maar te zwijgen over sociale media en andere ruimten voor Cyberhaat. Alles onder het toeziende en goedkeurende oog van iedereen. In de media duiden verschillende politici en anderen op het grote dreigende gevaar van islam en moslims. Velen kijken er naar en vinden het goed. Het is maar normaal dat vrouwen worden aangevallen of beledigd op straat omdat ze moslim zijn. Er zitten ook geen graten in het feit dat een grote groep mannen en vrouwen wordt gemeden op de arbeidsmarkt omdat ze een anders klinkende naam hebben of een hoofddoek dragen. Over eenzijdige beeldvorming gesproken.

Uit ongenoegen is een Europees project ontstaan waar acht landen aan meewerken. IMAN; Islamophobia Monitoring and Action Network een Europese koepelorganisatie die zich inzet in de strijd tegen islamofobie. IMAN is een project gesubsidieerd door de Europese Commissie en heeft als doel om islamofobie aan de hand van statistieken e.d. aan het licht te brengen. Het bestaat uit twee luiken. Het eerste luik is het registreren van islamofobe incidenten. Een tweede luik is het ontwikkelen van een netwerk voor slachtofferbegeleiding. Bedoeling is gestandaardiseerde tools te ontwikkelen die gebruikt kunnen door verschillende hulpverleners.

Op Belgisch niveau wordt IMAN gecoördineerd door CCIBFEMYSO en Kif Kif.  

Zondag  30 november 2014 vond een training plaats. Verschillende leden van de deelnemende organisaties waaronder Kif Kif, CCIB en Femyso namen het woord. De training werd geleid door Laila Azzouzi en Hajib El Hajjaji woordvoerders en coördinators van IMAN België, beiden slachtoffer geweest van islamofobie. In de voormiddag namen bovenstaande organisaties het woord. Ze stelde zichzelf voor en hun bijdrage aan IMAN. In de namiddag kwamen twee andere organisaties; MRAX en CEJI hun expertise delen. Mrax”s focus lag binnen het juridische luik. Ceji, een joodse organisatie die opkomt tegen alle vormen van discriminatie waaronder antisemitisme, homofobie en zelfs islamofobie vertelde over de aanpak binnen een pedagogische benadering.

 

>> Vind meer info in het Kif Kif dossier 'Islamofobie'

 

>>> In België organiseert het Belgisch forum Belge Islamoph/fobie aanstaande zondag (14/12) een Internationale dag tegen islamofobie. Meer info hierover vindt hu hieronder. Kif Kif brengt naderhand verslag uit. 

 

We doen dan ook een warme omroep aan allen die de strijd tegen racisme en discriminatie prioritair vinden om zich te verenigen en elkaar te versterken. Een hoopvolle zondag, met onder andere Myriam Aouragh, Nadia Fadil , Houria Bouteldja, Farida Tahra, Hasna Ankal, Samira Azabar, Siham Benmammar, Nadine Plateau , Corinne Torrekens,  Hatem Bazian , Ibrahim Akrouh, Hajib El Hajjaji, Thomas Deltombe, Michael Privot, Christophe Callewaert.

PRAKTISCHE INFO

Wanneer? 14 december 2014, 12u30-19u

Waar? Pianofabriek – Fortstraat 35 – Sint Gillis

Inkom? 5 €

Inschrijven? Plaatsen zijn beperkt, Inschrijven voor 12/12/2014

[email protected]

met mededeling van uw focus (media, onderwijs of politiek)

Info? Tel.: (FR) 0476/84.19.69 (NL) 0487/60.05.14

Adres: Pianofabriek, Fortstraat 35,1060 Sint-Gillis

Facebook

 

Een samenwerking van L’Encre des Voilées, MRAX, Collectif Contre l'Islamophobie en Belgique (CCIB), Tayush, EmBem (Empowering Belgian Muslims), EuroIslam, Hijab Friendly, European Muslim Network, Bruxelles Panthères, Muslims Rights Belgium, European Network Against Racism, AMDH (Association Marocaine des droits humains), T.E.T.E (Toutes Egales au Travail et à l’Ecole), VOK (Vrouwen Overleg Comitee), Averroes, MAP (Moslim Advies Punt), Moslim Expo, FEMYSO, Halal Monk, Motief vzw, BOEH (Baas over eigen hoofd), Kif Kif, Mouvement X, Merhaba en Pianofabriek.