Meer getuigenissen over Virgo Plus: "De maat is vol"

Sinds de publicatie van het artikel over Virgo Plus in Vilvoorde worden we overspoeld met reacties en getuigenissen van mensen die eerder op deze wijze in aanraking zijn gekomen met de schooldirectie van Virgo Plus. We delen een eerste reeks getuigenissen.
Door: Kif Kif - 15/05/2016 - 11:06
Meer getuigenissen over Virgo Plus: "De maat is vol"

Ik weet dat veel jongeren niet naar buiten durven komen met hun verhaal uit angst om in de problemen te komen met hun studies. Ook mijn dochter blijft liever anoniem. Ik hoop echt dat er iets aan gedaan kan worden want de maat is vol.

 

Kif Kif bracht op 12/05/2016 het verhaal van een studente die verbaal en fysiek werd aangevallen door de schooldirecteur van Virgo Plus in Vilvoorde. Sinds de publicatie van dit artikel worden we overspoeld met reacties en getuigenissen van mensen die eerder op deze wijze in aanraking zijn gekomen met de schooldirectie van Virgo Plus. We delen een eerste reeks getuigenissen.

Een moeder vertelt hoe zij zelf geconfronteerd werd met het gedrag van de schooldirecteur van Virgo Plus:

‘Mijn dochter heeft veel meegemaakt met die directeur. En ik heb het ook zelf mogen ondervinden. Tijdens een gesprek was hij heel onbeschoft en heeft hij me zelfs verbaal bedreigd. Hij heeft het niet voor de moslims en dat laat hij hen goed voelen. Ik weet dat veel jongeren niet naar buiten durven komen met hun verhaal uit angst om in de problemen te komen met hun studies. Ook mijn dochter blijft liever anoniem. Ik hoop echt dat er iets aan gedaan kan worden want de maat is vol.’

Een oud-leerling van Virgo Plus doet ook haar verhaal:

‘Ik heb mijn laatste 2 jaar op Virgo + gezeten en ik kan niet beschrijven hoe ik me de laatste jaar voelde. Toen het wat warmer werd koos ik ervoor om leuke lange rokjes te dragen, niet wetende dat daar mijn hel zou beginnen. Ik was onderweg naar een les, samen met een leerkracht aan het babbelen en wat aan het lachen. De directeur deed zijn "ronde" als de bel ging en passeerde toevallig langs ons. Hij riep van op een afstand en met een wijzende vingertje: "Hey jij daar, morgen uw lange rok uit hé! Dat mag hier niet’" Ik wist niet wat ik hoorde. Ik draaide me snel en om vroeg wat de reden was dat dat niet zou mogen. Je zag aan zijn geschrokken blik dat hij niet verwacht had dat ik iets zou terug zeggen. Hij antwoordde kort en vaag: “Lange rokken mogen niet op mijn school". Nadat ik hem op zijn kantoor aantoonde dat dit niet in het schoolreglement stond, veranderde hij snel in iets waar ik enorm schrik van had. Hij stond op, vroeg mijn agenda en schreef daar een boek van een nota in. Toen hij mijn agenda teruggaf was hij opeens heel kalm en vroeg hij hoe ik het deed in de klas. Ik antwoordde dat mijn resultaten goed waren. Hij opende mijn dossier en zei: “Ja inderdaad, je hebt goede punten. Nog enkele maanden en je studeert af. Het zou jammer zijn als je door dit soort belachelijke discussies uw jaar moet overdoen.” Ik stond met mijn rug tegen de muur, klapte dicht en stond op het punt te huilen. Ik nam mijn agenda en ging zonder een woord te zeggen naar de deur. Hij voegde eraan toe dat ik vandaag die lange rok mocht aanhouden, als ik hem morgen maar niet aan had.’

Een jeugdwerker uit Vilvoorde heeft al heel wat jongeren over de vloer gekregen die bij hem komen klagen over de manier waarop ze behandeld worden in Virgo Plus.

Ik ben een jeugdwerker in het Vilvoordse, en ik heb al vaak ervaringen van jongeren gehoord waarna ik echt met m’n mond vol tanden stond te kijken. In het weekend maak ik gebruik van de sporthal en omdat ik mij gelijkwaardig opstel naar de jongeren toe, komen ze gemakkelijker bij me af als er iets van hun hart moet, of als ze in moeilijkheden verkeren op school... Op een dag kwam een 13-jarige jongen me vertellen dat hij geschorst werd op school: "Ik heb gebruik gemaakt van de toiletten die bestemd waren voor de basisschool en omdat ik in het middelbaar onderwijs zit werd ik drie dagen geschorst. Een leerkracht heeft mij met haar smartphone gefilmd terwijl ik aan het plassen was en dit heeft ze daarna aan de directeur getoond." Dit vond ik niet alleen ongepast, maar ook nog eens buiten proportie. Want hij en zijn leerkrachten die op dezelfde manier de leerlingen bejegenen, schieten met een kanon op een mug! Stel jou maar eens voor dat een leerkracht bij elk deviant gedrag haar gsm naar bovenhaalt om beelden als bewijsmateriaal te gebruiken tegen een kind dat amper voor zichzelf kan opkomen. Samen met andere Vilvoordenaren zijn we bereid  om stappen te ondernemen om dit probleem te aankaarten of om hem op het matje te roepen en dit ofwel juridisch of via het hoofd van het katholiek onderwijs. We hebben vorig jaar al een klacht neergelegd bij de schepen van onderwijs maar helaas kwam ons klacht in een doofpot terecht.”

Wij vragen dat het katholiek onderwijsnet reageert op deze getuigenissen en een duidelijk signaal geeft dat dit niet kan. 

Getuigenis en/of reactie over Virgo Plus? Stuur een mailtje naar [email protected]