Mestizo Arts Festival (MAF) viert 10de editie

MAF kreeg voor haar 10de verjaardag geen cadeau, en toch zal ze doorgaan zonder financiële middelen van Vlaanderen. Tot eind oktober bieden ze ondanks de tegenvallende omstandigheden een unieke programmatie.
Door: Kif Kif - 13/10/2016 - 12:32
Mestizo Arts Festival (MAF) viert 10de editie

MAF is uniek in het Vlaamse cultuurlandschap. Elk jaar in oktober slagen ze er in om verschillende mensen, disciplines, artiesten en achtergronden bij elkaar te brengen.

 

MAF kreeg voor haar 10de verjaardag geen cadeau, en toch zal ze doorgaan zonder financiële middelen van Vlaanderen. Het festival kiest ervoor om zich te richten op de partners en artiesten waar ze nauw mee samenwerken en op de behoefte om op een positieve manier om te gaan met de rijkdom van de nieuwe stedelijkheid.

MAF is uniek in het Vlaamse cultuurlandschap. Elk jaar in oktober slagen ze er in om verschillende mensen, disciplines, artiesten en achtergronden bij elkaar te brengen. MAF is de ontmoetingsruimte waar uiteenlopende figuren zoals Junior Mthombeni, Ikram Aoulad, Fikry El Azzouzi, Sachli Gholamalizad, Mokhallad Rasem, Enkidu Khaled, NoMoBS en veel andere een ernstige plaats kregen vóór hun grote doorbraak. MAF is een laboratorium, zowel voor de kunsten als voor de samenleving.

Elk jaar kiest MAF een rode draad en deze editie draait rond ‘de spelregels’: “Wat zijn de spelregels in de stad, in de openbare ruimte en op het podium? Wat mag wel en niet? Wie bepaalt de regels en kunnen we deze veranderen? …" Van 13 oktober tot en met 1 november zullen de MAF-artiesten die vragen en ideeën vertalen naar afgewerkte producten en works in progress. Gezien de grote uitdaging van een lang festival te organiseren met zeer beperkte middelen, zullen ze nieuwe spelregels moeten definiëren om te werken rond nieuwe stedelijke kunst en diversiteit.

#MAF16 biedt ondanks de tegenvallende omstandigheden een unieke programmatie. In KVS gaat tijdens MAF de nieuwe voorstelling door van Junior Mthombeni en Fikry El Azzouzi, Malcolm X. Na het succes van Rumble in da Jungle, komt een nieuw totaalspektakel rond de figuur van de iconische stijder. Slammers, acteurs, muzikanten en dansers vertalen de ideeën en het verhaal van brother Malcolm naar het superdiverse nu van onze hoofdstad.

Action Zoo Humain richt - onder regie van de gebroeders Zouzou en Chokri Ben Chikha - eind oktober een waarheidscommissie op in het Oud-Justitiepaleis van Antwerpen, om het fenomeen van de ‘zoo humains’ te onderzoeken. De getuigen en experts van De Waarheidscommissie - waaronder Omar Ba, Tom Lanoye, Mourade Zeguendi, Kevin Absilis, Marijke Pinoy, Dahlia Pessemiers en vele anderen - exploreren het onverwerkt koloniaal verleden van België, om iets te leren over hoe er vandaag met de superdiversiteit van onze samenleving wordt omgegaan.

Drie dagen lang laten allerlei artiesten ook een Work In Progress (WiP) zien in het kader van #MAF16. Een van de paradepaardjes van het festival is precies de investering in projecten die nog niet volledig afgewerkt werden, de voedingsbodem voor de nieuwe stedelijke kunsten. In een feedbackgroep gaan de makers dan in dialoog met programmatoren, dramaturgen, recensenten, … Er zijn veel waardevolle artiesten gepasseerd in de 8 jaar WiP (Mokhallad Rasem, Enkidu Khaled, Sachli Gholamalizad, Junior Mthombeni, Fikry el Azzouzi, NoMoBS, Osei Bantu, Carmien Michels, Max Greyson, Aminata Demba, Aicha Cissé, Ilse Mariën, enz.). Voorstellingen die zij na de WiP verder uitwerkten stonden het jaar nadien op MAF en op tour langs verschillende podia. Dit jaar wordt Work in Progress voorgesteld in Arenbergschouwburg én in het Brusselse KVS.

De openings- en slotfuiven van MAF zijn al jarenlang een begrip geworden. Deze 10de verjaardagsfeesten worden heel bijzonder: bij wijze van kick-off vertellen, rappen, zingen en slammen artiesten en partnerorganisaties hun gedroomde kunstensector. En om af te sluiten wordt er een eigenaardige karaokefuif gepland, in goede banen geleid door MC’s en DJ’s.

Daarnaast brengt Let’s Go Urban een dance & beatbox battle, stelt Max Greyson zijn dichtbundel ‘Waanzin went niet’ voor, brengen De Sprookjesweverij en hedendaagse kunstenaar Erki De Vries bijzondere familievoorstellingen en nodigt The Bobby James Family Judith Okon uit om een jazzy, funky fuif te bouwen. Maar ook Giovanni Baudonck vertaalt zijn ervaring in een call center als een monoloog, met steun van kunstZ en lovende kritiek als WiP in 2015, Maryam Hedayat en Judith Clijsters exploreren verouderde genderrollen met het multimediale performanceGenderless en de eigenzinnige Louis Vanhaverbeke zal met MULTIVERSE vooral niet beantwoorden aan de verwachtingen.

#MAF16 is een antwoord op een tendens in de culturele sector. Dus tussen de feestelijkheden door mag je ook mee denken, mee steunen en mee genieten van de ontwikkeling van nieuwe manieren om kunst te maken. Ondanks alles.

 

Alle info: www.MestizoArtsFestival.be