Mestizo Arts Festival sloopt muren

Ook de negende editie van het Mestizo Arts Festival wordt gekenmerkt door de mix, door de samenwerking tussen artiesten met verschillende achtergronden, zowel cultureel als professioneel. Wat elke keer opnieuw leidt tot verrassende resultaten en een andere kijk op onze realiteit.
Door: Kif Kif - 16/10/2015 - 16:48
Mestizo Arts Festival sloopt muren

Argentijnse theatermakers Lolo & Lauti brengen met Woeste Hoogten een onorthodoxe bewerking van de klassieker Wuthering Heights van Emilie Brontë.

 

Mestizo Arts Festival (MAF) is een laboratorium: het biedt ruimte voor artistiek onderzoek in een stedelijke context. Elk jaar buigen tientallen artiesten en kunstenaars zich in het kader daarvan op een even abstract als concreet thema. Dit jaar kiest MAF voor de muur. De muur als nationale grens, als scheiding tussen mensen, als mogelijkheid. Reële en virtuele muren. Een unieke zoektocht die doorgaat in Antwerpen, Mechelen en Brussel, maar ook in Buenos Aires en Mexico Stad.

Ook de negende editie van het Mestizo Arts Festival wordt gekenmerkt door de mix, door de samenwerking tussen artiesten met verschillende achtergronden, zowel cultureel als professioneel. Wat elke keer opnieuw leidt tot verrassende resultaten en een andere kijk op onze realiteit.

Op 16 oktober rolt MAF de rode loper uit voor de avant-première van De Figurant, een langspeelfilm van regisseur Daniel Lambo, geschreven door Fikry El Azzouzi. De Figurant is een coproductie van het theatergezelschap SINCOLLECTIEF, de drijvende kracht achter voorstellingen als Rumble in da jungle, Wachten op Gorro (ook op het programma van MAF) en Reizen Jihad. De Figurant is het verhaal van Thabo, een crimineel met acteerambities die uit het drugsmilieu probeert te stappen maar in de illegaliteit belandt.

Street artists bewerken muren in het kader van MAF. Binnenmuren, deze keer. Met wereldberoemde Mexicaanse muralist Diego Rivera als inspiratie, worden de muren van Arenbergschouwburg, wp Zimmer, DE Studio, KVS, t,arsenaal en KOP gebruikt als canvas. Op die manier zullen de artiesten reflecteren over politiek engagement en de positie van street art binnen de kunsten. Op elk van de locaties wordt een inhuldigingsreceptie gehouden, en men kan ook deelnemen aan een gegidst parcours langs de verschillende muren in Antwerpen. De interpretaties van het werk van Rivera zullen bovendien via live streaming naast de originele werken in Mexico te zien zijn.

Op 21 oktober presenteert SINCOLLECTIEF De Hoeder, samen met MAF en Villanella. De Hoeder is een voorstelling over de vergane glorie van een dictator, een satirische monoloog over gemis, glorie en verval met acteur Chaib Idrissi, ooit een groot leider, nu een hoopje ellende. De politiek is nooit ver als het over muren gaat: de raciale conflicten in Amerika, de muren in Europa om migranten buiten te houden en de muur die Palestina en Israël scheidt... De geëngageerde spoken word-artiesten Aja Monet (VS), Rafeef Ziadah (Palestina/VK) en Grada Kilomba (Sao Tomé en Principe, West-Afrika) benaderen de muur als politieke scheiding met hun krachtige woorden.

MAF biedt ook ruimte voor een originele kijk op theater. Argentijnse theatermakers Lolo & Lauti brengen met Woeste Hoogten een onorthodoxe bewerking van de klassieker Wuthering Heights van Emilie Brontë. Woeste Hoogten ging in première in Buenos Aires maar in Antwerpen maken ze een nieuwe versie met acteurs van KunstZ.  Op het podium worden de spelers vervangen door afgeschreven huishoudtoestellen. Zo krijgen ze een tweede leven en stem: upcycling.

Nog tot 31 oktober brengt MAF ook nog concerten (Fresku!), video (SYSTEM_D), een bewerking van Bela Bartoks opera Hertog Blauwbaards burcht, de jongste voorstelling van Let’s Go Urban (Mirror of Society), dans, works in progress en zoals elk jaar sluiten ze af met een Fiesta de los Muertos (Mictland) op 31 oktober.

Mestizo Arts Festival (MAF). Van 16 tot 31 oktober op verschillende locaties. Meer info: http://mestizoartsplatform.be/