NO CULTURE // OPROEP VOOR EEN BETOGING
 VRIJDAG 13 DECEMBER OM 13H


Mevrouw De Coninck, minister van werkgelegenheid, bereidt zich voor om een koninklijk arrest te valideren dat simpelweg honderden jonge artiesten zal beletten hun beroep te kunnen uitoefenen.


NO CULTURE // OPROEP VOOR EEN BETOGING
 VRIJDAG 13 DE
 


Vóór het ministerie voor werkgelegenheid :
 Ernest Blerotstraat 1, 1070, Brussel



"NO CULTURE"



In het besparingsbeleid dat aan de belgische burgers wordt opgedrongen, is de sector van cultuur weer het doelwit van ontstellende maatregelen.



Mevrouw De Coninck, minister van werkgelegenheid, bereidt zich voor om een koninklijk arrest te valideren dat simpelweg honderden jonge artiesten, die gevormd werden in onze hoge scholen, zal beletten hun beroep te kunnen uitoefenen.



Inderdaad, de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een werkloosheidsuitkering zullen weldra drastisch verzwaren. Langs de ene kant: de verhoging van het minimumsalaris per dag heeft als consequentie dat het aantal gepresteerde dagen om recht te hebben op een werkloosheidsuitkering als artiest evenzeer verhoogt.
 Langs de andere kant: de voorwaarden om in aanmerking te komen voor het zogenaamde ‘kunstenaarsstatuut’ zullen ook verzwaren, hoewel dit statuut tot dusver toch maar een precaire sociale situatie verzekerde voor de artiest.

De dagdagelijkse realiteit in de culturele wereld is van die aard dat dit statuut onmisbaar is. 
Dit aanvallen, betekent generaties deprofessionaliseren en, per consequentie, verhinderen dat een rijk toekomstig Belgisch artistiek aanbod het daglicht kan zien.

Daarom vragen we een onmiddellijke bevriezing van de hervorming, die op 1 januari van kracht wordt, zodat een nieuw overleg mogelijk wordt de culturele werkers van de culturele sector. Onze strijd maakt deel uit van een grotere strijd: de strijd voor het behoud van wat we op sociaal vlak verworven hebben en de bescherming van een jeugd dat aan het verpauperen is.

Opdat onze stem verhoord wordt, doen we een OPROEP : 



- AAN ALLE CULTUURWERKERS, ARTIESTEN EN TECHNICI die de integriteit van hun werk onder druk komt te staan;


- Aan alle STUDENTEN, die gebukt gaan onder een socio-economische context die de intrede op de arbeidsmarkt steeds moeilijker maakt;
-Aan alle LEERKRACHTEN die tevergeefs werken aan de vorming van jongeren zonder toekomst;



Laten we manifesteren tegen de ontstellende onzin in het Koninklijk Arrest van Mevr De Coninck, tegen de verdeling binnen de culturele sector, en tegen de precarisering van de jeugd!



IEDEREEN op VRIJDAG 13 december om 13u voor het bureau van Mevr. De Coninck!

Lees meer over de betoging via Facebook of teken hier de petitie.