Nog tot 31 juli mogen stemgerechtigde niet-Belgen zich inschrijven

Ken je niet-Belgen die nog niet geregistreerd zijn? Ben je er zelf een? Aarzel niet om meer informatie (in verschillende talen!) te raadplegen op www.ikstemook.be

Door: Kif Kif - 08/07/2018 - 22:19

Op de website van de Vlaamse overheid lezen we dat buitenlanders in België als kiezers kunnen deelnemen aan gemeenteraadsverkiezingen. U hoeft dus de Belgische nationaliteit niet te hebben om te mogen meedoen aan lokale electorale processen.

GrafiekDe participatie van niet-Belgen in lokale verkiezingen blijft echter alarmerend laag: een maand geleden waren er volgens statistieken van Non-Profit DATA 2.097 nieuwe stemgerechtigde niet-Belgen geregistreerd voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018. Dat zou, samen met de 110.523 die al geregistreerd waren, nog altijd maar 11,9% uitmaken van de 945.579 niet-Belgen in het hele land die het recht hebben om te stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.

Dat wil zeggen dat meer dan 800.000 niet-Belgen niet zullen stemmen tijdens de verkiezingen van oktober 2018, met of zonder een EU-paspoort, woonachtig in het Vlaams gewest, het Brusselse of het Waalse gewest. Hun stem is evenveel waard als een andere, maar om te mogen stemmen moeten ze zich wel degelijk registreren voor het einde van de maand juli 2018.

Er zijn vragen over de manier waarop deze mensen al dan niet worden gecontacteerd en geïnformeerd over hun electorale rechten en plichten. Daarom is het cruciaal om stemgerechtigde niet-Belgen aan te spreken en te informeren.

Ken je niet-Belgen die nog niet geregistreerd zijn? Ben je er zelf een? Aarzel niet om meer informatie (in verschillende talen!) te raadplegen op www.ikstemook.be, een initiatief van De Wakkere Burger, ORBIT en het Minderhedenforum. Hoe mensen zich kunnen registreren, hoe de registratieformulieren worden ingevuld, de rechten en plichten die eraan verbonden zijn en hoe zelf mee campagne te voeren… Je vindt alle informatie terug op de website, ook in de vorm van video’s, ondertiteld in meerdere talen.