Ontdek de leefwereld van de moslim bij Moslim Expo Vlaanderen 2014

Voor het eerst in Vlaanderen, een expo van en over moslims! Er wordt overal gesproken over de moslim maar niet met de moslim. Via een beurs met workshops, panelgesprekken en entertainment wil de Moslim Expo hier verandering in brengen.
Ontdek de leefwereld van de moslim bij Moslim Expo Vlaa

Dit bewijst dat de nieuwe generatie moslims bewuster omgaat met zijn identiteit, actief wil deelnemen aan de maatschappij en zijn steentje wilt bijdragen voor een harmonieuze samenleving.

 

Voor het eerst in Vlaanderen, een expo van en over moslims!

"Kom en ontdek de leefwereld van de moslim", met deze slogan pakt initiatiefnemer Ramzaddine Zerqane uit voor de Moslim Expo Vlaanderen 2014. Toen ik hem vroeg ‘waarom een Moslim Expo?’ kreeg ik dit als antwoord: "Er wordt overal gesproken over de moslim maar niet met de moslim. Vaak worden creatievelingen, initiatiefnemers, ondernemers en verenigingen, die vooruitgang willen boeken en positieve veranderingen willen bieden aan de samenleving, niet gezien of gewaardeerd door de menigte. Hier wil de Moslim Expo verandering in brengen." Het doel van de Moslim Expo is de verschillende deelnemers de mogelijkheid geven om hun producten, diensten en projecten voor te stellen aan het grote publiek en tegelijkertijd de leefwereld van de moslim laten ontdekken door de doorsnee Vlaming/Belg. Vanuit deze optiek, nodigt Moslim Expo zowel moslims als niet-moslims van over heel Vlaanderen uit. Hoe realiseer je zoiets? "Hierachter zit een heel sterk team dat dit heeft kunnen realiseren. Het straffe is dat dit een heel jong team is, sommige zijn zelfs nog student. Dit bewijst dat de nieuwe generatie moslims bewuster omgaat met zijn identiteit, actief wil deelnemen aan de maatschappij en zijn steentje wilt bijdragen voor een harmonieuze samenleving."

De 4 pilaren

Moslim Expo is opgedeeld in vier verschillende dimensies: Lifestyle, Social & Commuity, Business & Network en Art & Culture. Bij Lifestyle ontdek je de moslims 'way of life' in allerlei hedendaagse thema’s zoals mode, creatie, reizen, onderwijs, decoratie, huisstijl en nog tal van andere zaken. Er zijn ook steeds meer nieuwe en innovatieve verenigingen en organisaties die op sociaal, humanitair en maatschappelijk vlak prachtig werk leveren, deze zijn te vinden onder Social & Community. Daarnaast is de Moslim Expo een platform voor ondernemers die, in tegenstelling tot de andere deelnemers, graag in de schijnwerpers willen staan en zo hun netwerken willen uitbouwen. Deze vallen onder de noemer Business & Network. Kunst en cultuur helpt ons om de wereld waarin we leven beter te begrijpen. Bij de laatste dimensie, Art&Culture, probeert men door middel van creativiteit de hedendaagse omgeving te begrijpen.

40 jaar erkenning van de islam in België

In Juni is het 40 jaar geleden dat de islam erkend werd als officiële godsdienst in België. Het verhaal achter deze erkenning is heel interessant. Het begon allemaal op 22 mei 1967 toen er brand uitbrak in het toenmalige Brussels filiaal van de Belgische grootwarenhuisketen Innovation. Er vielen 323 doden en 150 gewonden. Deze dramatische gebeurtenis staat nog bij vele Belgen in het geheugen gegrift.

In 1967 tijdens het staatsbezoek van koning Fayçal van Saudi-Arabië aan België, bood hij financiële hulp aan de slachtoffers. Als dank schonk koning Boudewijn hem het oosters paviljoen, in één van de mooiste wijken van de hoofdstad, ter oprichting van de moskee en de hoofdzetel van het nieuw Islamitisch en Cultureel Centrum van België. En zo evolueerde dit alles tot de erkenning van de islam in 1974.

Helaas is de nieuwe generatie moslims vaak niet op de hoogte van de geschiedenis van de islam in België. Daarom staat de eerste editie van de Moslim Expo volledig in het teken van deze erkenning. "Samen willen we deze gebeurtenis vieren en onder de aandacht brengen door een panelgesprek te houden met als centrale vraag; Hoe moet het verder na 40 jaar?", zo zegt Ramzaddine. 

Voor elk wat wils

De Moslim Expo is niet alleen een beurs en expositie, maar zorgt ook voor panelgesprekken, entertainment en workshops. De organisatoren hebben veel werk gestoken in het organiseren van deze workshops. Er zijn in totaal 14 workshops verspreid over de twee dagen. De workshops gaan onder andere over 'Hijabfashion', 'Succesvol ondernemen', 'Islamitisch ondernemen',' Basic life support', 'Hadj&umra', 'Hoe halal is jouw voeding?' en nog andere. "Wij staan voor ontdekking, innovatie, creativiteit en kennis en daar proberen we ook hard op in te zetten, vandaar de talrijke workshops.", aldus Ramzaddine.

Meer info

Voor meer info over deze eerste editie van de Moslim Expo kan je terecht op de website www.moslimexpo.be. De expo zal doorgaan op 31 Mei en 1 Juni in de mooie locatie ‘Theater aan de stroom’. Mensen die graag meer info willen over het programma of die graag willen meedoen aan de workshops, kunnen zich inschrijven via de website www.moslimexpo.be/workshops.