[Open brief aan Luckas Vander Taelen]

De kruistochten liggen al een tijdje achter ons, doch kunt U het niet laten om te pas en te onpas de aanval te openen op de gehele moslimgemeenschap
[Open brief aan Luckas Vander Taelen]

Best wel opmerkelijk dat diezelfde partij van Benkirane een vrouwelijke minister afvaardigde voor de Marokkaanse regering.

 

Beste Luckas Vander Taelen,

 

De kruistochten liggen al een tijdje achter ons, toch kunt u het niet laten om te pas en te onpas de aanval te openen op de moslimgemeenschap. Naar aanleiding van een vermeend incident tijdens een officieel bezoek van Minister voor Buitenlandse Zaken Didier Reynders en Minister van Justitie Annemie Turtelboom aan Marokko. Premier Abdelilah Benkirane zou Annemie Turtelboom genegeerd hebben tijdens de onderhandelingen, met de nadruk op zou, de feiten zijn nog niet gekend. Maar laten we niet op de feiten wachten. Laten we vooral speculeren, polariseren en demoniseren.

Volgens u zou het de premier niet zinnen dat er in België vrouwen ministers kunnen worden. Best wel opmerkelijk dat diezelfde partij van Benkirane een vrouwelijke minister afvaardigde voor de Marokkaanse regering. Diezelfde vrouwenhater die haast overal geflankeerd wordt door vrouwelijke collega's van de PJD. Die al verscheidene vrouwelijke buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders met veel egards ontving. Zoals recentelijk Minister van Buitenlandse Zaken voor de Verenigde Staten Hillary Clinton. Diezelfde premier van de enige partij die in Marokko het debat wou aangaan over het versoepelen van de abortuswetgeving. Juist ja, die verschrikkelijke conservatieve islamitische partij zet zich in voor de vrouwenrechten in Marokko.

In uw opiniestuk laat u het niet na om impliciet de islam te brandmerken als een achterlijke ideologie. U beweert dat de premier minister Turtelboom zelfs niet had aangekeken. Sommige bronnen zeggen dan weer dat alles louter berust op een misverstand. Dat premier Benkirane haar had aangezien voor een tolk. Het enige dat we zeker weten is dat minister Turtelboom wel degelijk met de premier heeft gesproken. Zoals leden van haar kabinet ondertussen bevestigd hebben. Toch pleit u meteen voor het terugroepen van de Belgische ambassadeur uit Marokko. Qua disproportionaliteit kan dat wel tellen. Door deze actie wilt u het maatschappelijke debat in Marokko op gang trekken. Een lovenswaardig initiatief. Ware het niet dat het vooral getuigt van een absoluut gebrek aan realiteitszin en inzicht in het reilen en zeilen van de internationale diplomatiek. 

Overigens is het zeer uitzonderlijk dat een politicus openlijk aanstuurt op een diplomatieke rel met een land waar het goede contacten mee onderhoudt. Het berust natuurlijk op puur toeval dat u uw pijlen richt op de premier van Marokko. Datzelfde land dat een grote diaspora heeft in ons land. Diezelfde gemeenschap die opvallend vaak het onderspit moet delven in uw schrijfsels. Dit berust natuurlijk allemaal op één groot toeval. Toch zou het u sieren mocht u in de toekomst de feiten afwachten voor u weer de botte bijl bovenhaalt. Men zou u wel eens kunnen betichten van niet zo zuivere motieven.