[Persbericht] Laat je gras maaien door Kif Kif

Kif Kif vestigt aandacht op negatieve beeldvorming en impact media met aprilvis Kif Kif heeft vandaag in samenwerking met het Radio 1 –programma Peeters & Pichal de 1 aprilgrap “Laat je gras maaien door Kif Kif” opgezet.
Door: Kif Kif - 01/04/2011 - 10:31
[Persbericht] Laat je gras maaien door Kif Kif

Als we de heersende beeldvorming mogen geloven hebben allochtonen geen gevoel voor humor, zijn ze niet ‘geïntegreerd’

 

 
[Persbericht]
Laat je gras maaien door Kif Kif

Kif Kif vestigt aandacht op negatieve beeldvorming en impact media met aprilvis Kif Kif heeft vandaag in samenwerking met het Radio 1 –programma Peeters & Pichal de 1 aprilgrap “Laat je gras maaien door Kif Kif” opgezet. Peeters & Pichal boden 100 ‘allochtone’ bekende en minder bekende ‘allochtonen’ zich aan om zondag, tijdens de Ronde van Vlaanderen, het gras te komen maaien van Radio 1 –luisteraars. 

Honderden mensen belden en mailden Peeters & Pichal. Deze actie haakt in op de veelbekeken en geprezen serie De Ronde, waar vorige week zondag twee ‘allochtonen’ beschuldigd werden van het stelen van een grasmachine door het extreemrechtse personage. In het zijspoor van de ronde, raakt de serie grote maatschappelijke thema’s aan. De negatieve associatie tussen allochtonen en criminaliteit leeft nu al enkele jaren in de geesten van velen. Kif Kif grijpt de voorzet van de serie aan om met deze aprilvis de negatieve beeldvorming over ‘allochtonen’ op een ludieke wijze aan te klagen.

“Als we de heersende beeldvorming mogen geloven hebben allochtonen geen gevoel voor humor, zijn ze niet ‘geïntegreerd’, kijken ze niet naar  Vlaamse televisie, zijn ze antidemocratisch… Die negatieve beeldvorming sijpelt bij steeds meer mensen in de geesten en vertaalt zich in de realiteit. De actie van vandaag met Radio 1 toont nogmaals de macht van de media aan. Ze zijn dus een belangrijke factor in het produceren van een genuanceerde en correcte beeldvorming“, aldus Ico Maly, coördinator van Kif Kif.

Volgens een onderzoek van het Instituut voor Sociaal en Politiek Opinieonderzoek (Ispo) van de KU Leuven onder leiding van Jaak Billiet en Marc Swyngedouw, heeft ‘Bijna de helft van de Vlaamse kiezers (…) een uitermate negatieve opvatting over de islam en de moslims. ’ Het comparatief jeugdonderzoek bevestigt dit. Volgens dit onderzoek ziet 56,8% van onze Vlaamse jeugd zogenaamde vreemdelingen als een bedreiging voor onze waarden en onze samenleving. 

Voorzitter Kif Kif Najib Chakouh: “Allochtonen moeten zich steeds vaker verweren tegen die negatieve beeldvorming. Een huis huren, werk zoeken,  uitgaan of gewoon het openbaar vervoer nemen: de confrontatie met deze stereotiepen is helaas alomtegenwoordig. Deze beeldvorming zorgt voor een steeds verdere polarisering tussen beide groepen en sociale ongelijkheid.”  Negatieve beeldvorming leidt tot racisme en discriminatie. De cijfers zijn daar zeer duidelijk over. De Eurobarometer wijst er al sinds 1997 op dat België de bedenkelijke eer heeft om een van de meest racistische landen te zijn in Europa . Dit zien we ook in allerhande cijfers. Volgens de OESO is de werkloosheid onder allochtonen 2,5 maal hoger dan bij autochtonen . Dat is natuurlijk niet zonder gevolgen: meer dan 50% van de allochtonen leeft onder de armoedegrens.

“Het voeden van vijandsbeelden en het racisme moet dringend een halt toegeroepen worden. Media en de politiek hebben hierin een verpletterende verantwoordelijkheid. Gedegen en genuanceerd berichten gecombineerd met een structureel antiracismebeleid, dat is wat we vandaag nodig hebben”, aldus Ico Maly.

Contact:
Ico Maly | Coördinator Kif Kif | [email protected] | 0498/11.32.36
Najib Chakouh | Voorzitter Kif Kif | [email protected] |   i De Standaard, Samyn, S. 26 januari 2009: Islamofobie groeit in Vlaanderen
ii Het Comparatief Jeugdonderzoek 2006 (CJO) uitgevoerd tussen februari en juni in België en Canadadoor het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek- Vlaanderen, de Canadian   Research Council en de onderzoeksfondsen van de KU Leuven en McGill University door onderzoekers Marc Hooghe, Dietlind Stolle, Ellen Claes, Yves Dejaeghere, Stefaan Fiers en Ellen Quintelier. Meer info op www.kuleuven.be/citizenship
iii De Volkskrant, De Graef P. 23 december 1997: Uit het Eurobarometer-onderzoek komen Belgen naar voren als grootste racisten.

http://www.hln.be/hln/nl/957/Belgie/article/detail/1139093/2010/07/30/Werkloosheid-bij-allochtonen-in-Belgie-2-5-keer-hoger.dhtml