[Persbericht] Zuurstof verdwijnt uit Brussel

“De culturele instellingen met internationale allure in onze hoofdstad worden systematisch op droog zaad gezet. Dit haalt de broodnodige zuurstof weg uit Brussel”, reageert Vlaams parlementslid voor sp.a Yamila Idrissi."

 

  Nadat de Vlaamse regering al een besparing van 5 procent in de cultuursector doorvoerde, bespaart de federale regering nu ook op de subsidies aan de drie grote federale instellingen: De Munt, Bozar en het Nationaal Orkest. “De culturele instellingen met internationale allure in onze hoofdstad worden systematisch op droog zaad gezet. Dit haalt de broodnodige zuurstof weg uit Brussel”, reageert Vlaams parlementslid voor sp.a Yamila Idrissi.

 

Het werkingsbudget van de grote federale instellingen wordt vanaf 2015 met 20 procent verlaagd. Op hun personeel moeten ze 4 procent besparen. Tot 2019 komt daar ieder jaar nog eens 2 procent bij. “Nu zo drastisch knippen in de budgetten van federale instellingen die al jaren inspanningen leveren om te besparen en daarnaast ook een hoog percentage eigen inkomsten hebben, betekent voor hen eigenlijk de doodsteek. 20% inleveren is onmogelijk zonder aan de kern van hun werking en opdracht te raken. Dit is een culturele ramp voor Brussel“, betreurt Yamila Idrissi. 

 

“De Munt en Bozar hebben zich met de huidige directeurs Peter De Caluwe en Paul Dujardin ontwikkeld tot uitstekend zakelijk gemanagede en moderne culturele organisaties. Deze beslissingen zijn een pure afrekening. De federale instellingen – en zeker de Munt en Bozar als twee grote symbolen van ons land – zijn een doorn in het oog van de federale regering”, reageert Katia Segers.

 

Beide parlementsleden wijzen ook op het belang van de faam die de grote federale instellingen genieten tot ver buiten de landsgrenzen. “Deze instellingen brengen kunst op wereldtopniveau. De Munt en Bozar hebben een grote internationale uitstraling die gepaard gaat met een belangrijke economische toegevoegde waarde voor Brussel én voor België. Deze beslissing houdt absoluut geen rekening met de realiteit van de instellingen en de sterkte van de Brusselse cultuursector”, besluit Yamila Idrissi.

 

“De waarde van beide instellingen in een internationale stad als Brussel kan niet onderschat worden. Neem Bozar en De Munt weg uit Brussel en de stad verliest haar aantrekkingskracht voor het internationaal publiek dat in ons land woont (zo is José Manuel Barroso kind aan huis) en werkt bij grote instellingen en bedrijven”, treedt Katia Segers haar bij.

 

 

Yamila Idrissi

Brussels volksvertegenwoordiger voor de sp.a in het Vlaams Parlement

Initiatiefneemster van het Museum aan het Kanaal