The ballot or the bullet, waarom een blanco stem een ondoordachte zet is

Heden ten dage voelt iedereen zich genoodzaakt zijn politieke ongeletterdheid ten berde te brengen. Iedereen heeft recht op zijn of haar mening. Hoe ondoordacht die ook mag zijn. Het wordt pas echt problematisch als die personen een grote aanhang of invloed hebben.
The ballot or the bullet, waarom een blanco stem een on

Door blanco te stemmen bereiken we het tegenovergestelde. Het zorgt er net voor dat politieke partijen geen rekening hoeven te houden met de noden en verzuchtingen van minderheden.

 

Heden ten dage voelt iedereen zich genoodzaakt zijn politieke ongeletterdheid ten berde te brengen. Iedereen heeft recht op zijn of haar mening. Hoe ondoordacht die ook mag zijn. Het wordt pas echt problematisch als die personen een grote aanhang of invloed hebben.

Zo hebben heel wat mensen vanochtend zich verslikt in hun koffie toen ze hoorden dat Facebook fenomeen Bear Grills van Antwerpen opriep om massaal blanco te stemmen. Hoe je het ook draait of keert een blanco stem is een domme zet. Om verschillende redenen. Eerst en vooral zet je jezelf buitenspel. Je ontzegt jezelf de kans om mee te beslissen wie er de komende jaren aan het roer van dit land staat. Om jongeren aan te zetten om te verzaken aan de uitoefening van dat klein beetje macht - hun stemrecht - dat hun wordt toegezegd is onvergeeflijk.

Het laatste wat we nu nodig hebben is iemand die onze jongeren ertoe aanzet om verder te depolitiseren. We moeten juist het tegenovergestelde bewerkstelligen. We moeten onze jongeren bewuster maken van hun rechten. Van de situatie waarin ze zich bevinden. We moeten hen motiveren, inspireren en er toe aanzetten om hun stem te laten horen en belangrijker nog, om die te laten gelden in een maatschappij die jongeren met een migratieachtergrond steevast criminaliseert, stigmatiseert en marginaliseert. Je stem laten gelden doe je niet door een blanco stem uit te brengen. Maar dat doe je door personen of partijen te steunen die strijden tegen racisme, discriminatie, ongelijkheid en armoede. Dat doe je door je te engageren in het middenveld. Door je ten gronde te informeren. Dat doe je door deel te nemen aan het maatschappelijk debat en niet door je afzijdig te houden van het politieke gebeuren.

De realiteit is dat een blanco stem geen impact heeft op de verkiezingsuitslag. Het is begrijpelijk dat veel jongeren met een migratieachtergrond hun rug keren naar de politiek. De afgelopen jaren zijn zij steevast de speelbal geweest tussen de verschillende politieke partijen die zich oftewel op hun kap wouden profileren of anderzijds hun stem recupereerden maar tegelijkertijd niet voor hun belangen opkwamen. Door de jaren heen hebben steeds meer nieuwe Belgen zich afgekeerd van de politiek. Gedesillusioneerd en verbitterd door de vele uitspraken, maatregelen en beleidsvoorstellen die hen recht in het hart troffen.

Etnisch culturele minderheden hebben ondanks hun aantal en hun bijdrage aan de samenleving nog steeds weinig in de pap te brokken. Ze zinken weg in de armoede- en tewerkstellingscijfers. Hun situatie is al jaren dramatisch te noemen, maar toch weigerden de politieke partijen in het verleden steevast om geduchte maatregelen te nemen om het tij te doen keren. Politici over de partijgrenzen heen durfden het niet aan om de modale kiezer voor de borst te stuiten door de indruk te wekken dat ze minderheden zouden bevoordelen. Ook een grotere deelname van deze minderheidsgroepen aan het politieke gebeuren in de afgelopen decennia brachten weinig zoden aan dijk.

Als we ons baseren op de verkiesbare plaatsen die de partijen hebben ingediend voor de Vlaamse en federale verkiezingen van dit jaar moeten we zelfs vaststellen dat voor het eerst in 20 jaar het aantal politici met vreemde origine zelfs gaat afnemen. We hebben inderdaad nog een lange weg af te leggen in België. Ook minderheden verdienen een volwaardige plaats in onze samenleving en beleidsmakers die hun belangen verdedigen. Deze zaken kan je echter niet bewerkstelligen door je stem in de prullenbak te smijten. Door blanco te stemmen bereiken we het tegenovergestelde. Het zorgt er net voor dat politieke partijen geen rekening hoeven te houden met de noden en verzuchtingen van minderheden.

Ook Malcolm X stond zeer skeptisch tegenover de stembusgang in de Verenigde Staten van de jaren 60. Hij redeneerde dat een stem op één van beide partijen weinig soelaas zou brengen voor de Afro-Amerikaanse gemeenschap. Minderheden in Vlaanderen zien zich vandaag de dag ook geconfronteerd met hetzelfde dillemma. Er zijn weinig partijen of politici die racisme en discriminatie erkennen, laat staan dat ze zich engageren om dit aan te pakken. Maar toch zijn er vandaag de dag wel degelijk politici die zich nog durven uitspreken tegen racisme, discriminatie en ongelijkheid. Het is aan ons om onze stem op een doordachte manier aan te wenden. Een stem is een kostbaar iets, die gooi je niet zomaar weg.

A ballot is like a bullet. You don't throw your ballots until you see a target, and if that target is not within your reach, keep your ballot in your pocket – Malcolm X

 

>>> Check het Kif Kif dossier #ikstemNIETblanco