[Recensie] Het dictaat van de energiemarkt - 'Opgelicht' van Tom De Meester

De liberalisering van de energiemarkt werd destijds als een zegen aangekondigd. Het verlies van Electrabel's monopoliepositie zou gunstig zijn voor de consument. Tom De Meester evalueert en onderzoekt in zijn boek 'Opgelicht' .
[Recensie] Het dictaat van de energiemarkt - 'Opgelicht

Groene stroom zou in negen op de tien gevallen vals zijn.

 

De liberalisering van de energiemarkt werd destijds als een zegen voor de consument aangekondigd. Het opbreken van Electrabel’s monopoliepositie zou meer concurrentie en dus lagere tarieven voor energieverbruik met zich meebrengen. Het tegendeel gebeurde. De prijzen van gas en elektriciteit explodeerde. In Opgelicht gaat Tom De Meester, de energie expert van de PVDA, op onderzoek uit.

Hij duikt in de geschiedenis van de dubieuze relatie tussen Europa en de grote energieleveranciers. Hij beschrijft de parallellen tussen de totstandkoming van de Europese Unie en de evolutie van kleine nutsbedrijven tot kolossale multinationals. Hoe de symbiose tussen de Europese haute finance, energiebedrijven en de politieke elite nefaste gevolgen heeft gehad voor de deregulering van de energiemarkt.

De Meester neemt ons mee achter de schermen van de schimmige wereld van groene stroomcertificaten en verouderde nucleaire installaties. Die laatste twee zijn meer verstrengeld met elkaar dat je op het eerste zicht zou denken. Groene stroom zou in negen op de tien gevallen vals zijn. Wat energieleveranciers verkopen als groene stroom vindt in werkelijkheid zijn oorsprong in kern- en gascentrales.

Verder legt hij pijnlijk bloot hoe het falen van de Belgische overheid om op te treden tegen de hebzucht van GDF Suez aan de basis ligt van de woekerwinsten van Electrabel. Waardoor energieverbruik een steeds groter beslag legt op het huishoudbudget van Belgische gezinnen.

Opgelicht is een uitstekend boek dat vlot leest ondanks het technische thema. Een aanrader voor eenieder die wil begrijpen waarom onze overheid zo machteloos staat tegenover de dictaten van Electrabel en consoorten. Voor wie meer wil weten over de toekomst van onze energiemarkt en de mogelijke alternatieven. Een sterk staaltje onderzoeksjournalistiek dat niet alleen stemt tot nadenken maar hopelijk ook onze politici aanzet tot actie.

 

>>> Voor meer info over het boek kijk hier op de site van Uitgeverij EPO