Spektakel tussen de woontorens

BLOK-BLOC is een bruisend festival in en rond Antwerpse flatgebouwen, georganiseerd door talloze partners. Dit jaar vindt BLOK-BLOC ook plaats in de wijk Luchtbal. Je kan er terecht voor verschillende ateliers, voorstellingen, workshops en familiedagen.

Door: Kif Kif - 26/04/2018 - 12:33

BLOK-BLOC is een samenwerking tussen ontelbare partners uit het Antwerpse, waaronder theatergezelschap Laika, artistieke broedplaats kunstZ en de culturele ontmoetingscentra van Linkeroever, Kiel en Luchtbal. Na drie edities in Linkeroever, was het tijd voor een uitbreiding.

Eerder in april vonden al twee BLOK-BLOC weekends plaats in Linkeroever en Kiel. Het is nu aan Luchtbal om ruimte te maken voor theater, dans en muziek op onverwachte plaatsen. Laika, die al lang van het prikkelen van de zintuigen hun stempel hebben gemaakt, presenteert CANTINA (Spaans voor ‘refter’ of ‘klein restaurantje’). Dat is meer een surrealistische plek dan een voorstelling, waar je niet alleen eten en drinken voorgeschoteld krijgt, maar waar acteurs en zangers zorgen voor een speciale sfeer - in de best mogelijke zin van het woord. Laika organiseerde samen met de betrokken ontmoetingscentra een reeks workshops bij wijze van voorbereiding, dus ze spelen voor een deel een thuismatch.

Adams Mensah – voor het grote publiek bekend als Ayo van Familie, maar al jaren bezig als acteur, danser en filmmaker - toont fragmenten uit Missing, een stuk over vaderschap en migratie, gemaakt met de steun van kunstZ en coaching van Mokhallad Rasem. Fameus laat een selectie zien van films uit het System_D festival.

Stadsdichter Maud Vanhauwaert doet ook een bijzondere oproep in het kader van BLOK-BLOC: ze is op zoek naar gedichten of songteksten in alle talen die in de stad weerklinken. Samen met haar kan je die teksten presenteren en bespreken in het radiostation op het festivalterrein. Het woord staat ook centraal bij het iconische Mama’s Open Mic, dat talent uit Luchtbal en omstreken verzamelt voor een programma vol slam poetry, rap en muziek.

Ahil Ratnamohan en het Star Boys Collective brengen hun speelse, maar daarom niet minder kritische Reverse Colonialism. Een feestelijke zoektocht over integratiedilemmas en zelfs “een nieuw land voor Afro-Europeanen en Euro-Afrikanen”. Jaouad Alloul tekent ook present met zijn ontroerende monoloog Zeemeermin, over familie en aanvaarding.

Coöperatie staat ook centraal in dit stadsfestival, met samenwerkingen tussen Theater FroeFroe en Pikz Palace, LÂP en Muziektheater Transparant, Airball en twee lagere scholen, Oogst en De gezusters Hirngespinst, maar ook tussen buurtbewoners en gevestigde artiesten. Verder brengen andere deelnemers hun aanbod tot waar het publiek is. In appartementen, een schouwburg, een tent of het openlucht, met speciale aandacht voor families en jong publiek.

Alle info op www.BLOK-BLOC.be

Reserveren enkel nodig voor CANTINA, een culinaire revue.