SYSTEM_D: nu ook voor opkomend Antwerps filmtalent

SYSTEM_D bestaat al enkele jaren in Brussel, maar Fameus brengt het concept nu voor de eerste keer naar Antwerpen. De wedstrijd laat het publiek kennismaken met zowel beginnende filmmakers als meer ervaren kunstenaars.
Door: Kif Kif - 19/12/2017 - 11:26
SYSTEM_D: nu ook voor opkomend Antwerps filmtalent

Antwerpen is een filmfestival rijker, maar dan een dat uitgesproken anders is dan wat men ervan zou verwachten

 

De focus van filmfestival SYSTEM_D ligt op de passie voor film. De wedstrijd laat het publiek kennismaken met zowel beginnende filmmakers als meer ervaren kunstenaars. Initiatiefnemer Citylab (Pianofabriek) richt zich op selfmade filmmakers en bouwde het festival uit tot een succesvol evenement dat tweejaarlijks plaatsvindt in de KVS.

SYSTEM_D bestaat al enkele jaren in Brussel, maar Fameus brengt het concept nu voor de eerste keer naar Antwerpen. Het project doelt op de erkenning van talent, maar ook op de ondersteuning van nieuwe films en audiovisuele werken. Meer dan een platform voor de makers, moet SYSTEM_D hen een boost geven om verder te groeien in hun passie voor film.

Filmmakers die de stad zonder veel middelen maar met een geheel eigen visie in beeld brengen, daar gaat SYSTEM_D over. Videoclips, vlogs, korte fictiefilms, animatie, docu’s en reportages tonen een veelzijdige en superdiverse stad. We krijgen verhalen voorgeschoteld die zelden of nooit worden getoond aan een breed publiek.

De films moesten een band hebben met Antwerpen. Ze moesten ook zijn gemaakt door mensen die geen professionele filmopleiding achter de rug hebben. Uit de bijna honderd inzendingen werden er dertig geselecteerd door een gedreven stuurgroep, bestaande uit o.a. illustratrice Shamisa Debroey, rapper Desmond Badu en filmmakers Adams Mensah en Inès Eshun. De films uit die selectie dingen mee naar de publieksprijs en de juryprijs. De jury - kunstenares en Rekto:Verso redactielid Maryam Kamal Hedayat, filmmaker Anthony Nti en actrice Charlotte Vandermeersch - kiest op 21 december in Cinema Rix de winnaar. Maar de grootste prijs – een productiebudget van 1000 euro – gaat naar de keuze van het publiek.

Antwerpen is met SYSTEM_D een filmfestival rijker, maar dan een dat uitgesproken anders is dan wat men ervan zou verwachten.

System_D on tour in Antwerp. Donderdag 21 december – 18.00u t.e.m. 23.30u. Cinema RIX, De Gryspeerstraat 86, 2100 Antwerpen.