Vreemd Bloed

Ik voel mij al meteen heel wat minder aangepast, maar stel mij wel de vraag waaraan ? De westerse democratie en haar waarden van verlichting is het zeker niet. Ik vermoed dat het eerder een 'intolerantie ideologie' is waaraan ik niet aangepast ben. Maakt mij dat dan een aulochtoon ?
Vreemd Bloed

Laat het dus duidelijk wezen dat minderheden geacht worden geen enkele redelijke grond te hebben om enigerwijze kritiek te hebben tout court.

 

Op de website van deredactie.be werd met Valentijn een oproep gedaan tot discussie rond de vraag : "Weg met het woord "allochtoon ?" en daarbij werd de bemerking gemaakt " Moet het woord "allochtoon" dan niet behouden blijven voor wie geen boodschap heeft aan onze samenleving, met haar waarden en regels ?" Blijkbaar ziet men geen graten in een dergelijke vraagstelling, terwijl dit een bijzonder duidelijke illustratie is van fundamentele discriminatie.

De schending bestaat in de automatische koppeling van "afwijkende waarden en normen" aan "de herkomst van hetzij de betrokkene, hetzij zelfs diens ouders of grootouders". Daarnaast wordt deze associatie voorgesteld alsof ze inherent te wijten  is aan maatschappelijk onaangepast gedrag. Een dergelijke suggestieve stelling ontneemt niet enkel het individu zijn waardigheid maar ook diens gehele spreekrecht. Immers wordt daarbij iedere mogelijke kritiek op de maatschappij afkomstig van wie men als allochtoon aanziet, argumentatief gebanaliseerd en herleid tot onaangepast gedrag.

Daarmee wordt iedere minderheidsgroep het zwijgen volledig opgelegd en dient zij zich maar te schikken naar het lot dat voor haar bepaald wordt, los van enige argumentatie ervan. Laat het dus duidelijk wezen dat minderheden geacht worden geen enkele redelijke grond te hebben om enigerwijze kritiek te hebben tout court. Onbegrijpelijk dat zoiets zo lichtzinnig gepubliceerd wordt, hopend dat het inderdaad enkel uit lichtzinnigheid gebeurde.

Maar hoe zit het nu met autochtonen die kritiek hebben? Een vraagstelling die tijdens het schrijven van dit stuk automatisch opduikt uiteraard. Onaangepast gedrag is dit, voortgaande op de denkpiste, natuurlijk ook. Alleen is het de vraag hoe men dit dient te verklaren. Met wat geluk is in de bloedlijn van de betrokkene enkele eeuwen terug wel ergens een allochtoonse voorouder te vinden die dit kan verklaren, maar wat als dit niet zo is ? Gaat men desgevallens schedels meten voor een andere wetenschappelijke verklaring ?

Ik voel mij al meteen heel wat minder aangepast, maar stel mij wel de vraag waaraan ? De westerse democratie en haar waarden van verlichting zijn het zeker niet, dat is wel overduidelijk. Antwoorden vind ik niet meteen maar ik vermoed dat het eerder een 'intolerantie ideologie' is waaraan ik niet aangepast ben. Maakt mij dat dan een aulochtoon ?

Ik zal deze namiddag mijn stamboom eens uitpluizen in de hoop daar toch ergens wat vreemd bloed te vinden, ik zal er mij heel wat gemakkelijker bij voelen.