Wat is er gaande in North Dakota?

De Amerikanen trekken naar de stembus. Maar in North Dakota hebben de oorspronkelijke inwoners van Amerika andere zorgen. Zij vechten en beschermen het recht op proper drinkwater en hun land dat nogmaals dreigt te worden afgepakt.
Wat is er gaande in North Dakota?

Het doel van de North Dakota access pipeline is om olie, gewonnen uit het zeer vervuilende fracking proces, vanuit North Dakota tot Illinios te brengen door een ondergrondse pijpleiding.

 

Dinsdag (8/11/2016) trekken Amerikanen naar de stembus. Maar niet alle Amerikanen zullen stemmen. Zo’n 5 miljoen ex-gevangenen mogen bijvoorbeeld niet stemmen en zijn ontdaan van hun burgerrechten. Maar anderen hebben betere dingen te doen dan stemmen. In North Dakota hebben de oorspronkelijke inwoners van Amerika andere zorgen. Zij vechten en beschermen het recht op proper drinkwater en hun land dat nogmaals dreigt te worden afgepakt.

Belofte maakt schuld?

In 1868 tekenen “Indianen” en Europese Amerikanen een verdrag. De Great Sioux Nation verzekert dat ze hun land in Dakota mogen behouden. Anno 2016 wordt dit verdrag in de prullenmand gegooid om olie via een pijplijn (The Dakota Access Pipeline) te vervoeren van Dakota naar Illinois.

Historisch verzet

Voor het eerst in zo’n 100 jaar zijn een vijftigtal Native American groepen zowel uit Canada als Amerika bij elkaar gekomen om vervuiling van het natuurgebied en mogelijke toekomstige rampen te voorkomen. Zo hebben ze al juridische stappen genomen. In september moest Energy Transfer Partners, de projectontwikkelaar die bouwt aan een pijplijn van ongeveer 1.900 kilometer in 4 staten, het werk neerleggen. Maar sinds oktober zijn ze terug aan het werk.

Wat is de North Dakota Access Pipeline?

Het doel van de North Dakota access pipeline is om olie, gewonnen uit het zeer vervuilende fracking proces, vanuit North Dakota tot Illinios te brengen door een ondergrondse pijpleiding. Dit gaat echter door natuurgebied zoals de Missouri rivier, een rivier die zo’n 17 miljoen mensen van drinkwater voorziet.

The Standing Rock Sioux clan, milieu organisaties, bewoners van deze gebieden, bewegingen zoals Black Lives Matter, wetenschappers zoals Naomi Klein en religieuze groeperingen zijn echter niet van plan om dit te laten gebeuren. Vanwege de mogelijke milieuschade en toekomstige problemen kan zo’n pijpleiding rampzalig zijn voor het voortbestaan van The Standing Rock Sioux clan en de leefbaarheid van mensen en dieren in deze omgevingen. Verder nog zou deze pijpleiding doorheen heiliggebied en begraafplaatsen van de Sioux moeten passeren.

Bernie Sanders, presidentskandidate voor de Amerikaanse Groenen Dr. Jill Stein, acteurs zoals Shailene Woodley (Divergent series), Mark Ruffalo (Avengers), Susan Sarandon (Thelma & Louise) en Samuel L. Jackson hebben hun stem laten horen.

Het spirit kamp loopt ondertussen dagelijks vol en online zijn de hashtags #standingwithstandingrock en #NoDapl gelanceerd en checken mensen die vanwege afstand en middelen niet naar kamp spirit kunnen gaan zich in op Facebook, om hun morele steun te betuigen. Dit gebeurt door onder andere mensen uit Palestina, de mensen achter de Black Lives Matter beweging en inwoners van de kleine eilanden in de wereld waar ze nu al last ondervinden van klimaatverandering.

Wie heeft er baat bij zo’n pijpleiding?

Uit onderzoek van Little Sis blijkt dat multinationals en banken samen zo’n 3.8 miljard dollar investeren in de bouw van de North-Dakota access pipeline. Namen zoals Bank of America, HSBC, UBS, Goldman Sachs, Wells Fargo, JPMorgan Chase maar ook de grootste oliemaatschappijen in de wereld en banken zoals Citi Bank (die alles rond dit project runt) en BNP Parisbas, ABN Ambro en Societe General willen hun graantje meepikken.

Stilte in de politiek en media

De twee grote kandidaten om Barack Obama op te volgen als president van Amerika Hillary Clinton en Donald Trump hebben nog geen minuut tijdens hun campagnes besteed aan deze kwestie. En Obama heeft vragen rond dit thema vakkundig ontweken. Donald Trump lijkt voorstander van dit soort projecten. Hillary Clinton blies al warm en koud rond onderwerpen zoals fracking en de Keystone Pipeline. Jill Stein, kandidaat voor de Green Party, is resoluut tegen.

De VRT had hier een kort fragment over uitgezonden, maar hierna is er geen berichtgeving meer geweest.

Politiegeweld

Onder toezicht van politie en special forces (volledig in militaire uitrustingen) werden private beveiligingsmaatschappijen toegelaten om hun honden op burgers los te laten. Maar sinds eind september is de politie zelf meermaals door het schreef gegaan door allerlei mensonwaardige maatregelen te nemen om activisten te ontmoedigen. Zo werd presidentskandidate Jill Stein opgepakt. Zo werden tenten kapotgemaakt en werd de stroom en waterleiding van de mensen meermaals vernietigd of geblokkeerd. Na relatieve stilte door een grotere aanwezigheid van Amerikaanse mainstream media zoals CNN, ABC en MSNCBC werd in hun afwezigheid andere journalisten het werken onmogelijk gemaakt.

 

Extra bronnen

YouTube, Reuters, NRC, The Guardian, Standing with Rock, Young Turks