What you see, is probably not what you will get

Beste Lex Molenaar, de historische doorbraak op vlak van diversiteit en integratie is er nog lang niet voor Antwerpen. De dag dat wij niet meer vreemd opkijken over iemands naam, afkomst of religieuze overtuiging, DAN kunnen we pas spreken over een historische doorbraak.
What you see, is probably not what you will get

Als Antwerpen zich daadwerkelijk niet blind staart op kleur/afkomst/religie en als de sp.a deze allochtone politici binnenhaalt vanwege hun talent en niet vanwege hun afkomst, waarom werd er toen zo moeilijk gedaan over een allochtone schepen?

 


Naar aanleiding van het opiniestuk geschreven door Lex Molenaar en op 8 december 2011 verschenen op de nieuwssite van Gazet van Antwerpen, voelde ik me geroepen te reageren.

De aanstelling van mevrouw Güler Turan als nieuwe en bovenal de allereerste allochtone schepen, wordt door Molenaar onthaald als een "historische dag op het gebied van integratie en diversiteit". Ik heb daar toch een ander mening over…

Dat politiek vaak een vuil spelletje is, is al langer bekend. Het wordt echter werkelijk walgelijk wanneer je als ‘allochtoon’ opkomt in Antwerpen. De traditionele partijen houden namelijk van een exotische naam op hun lijst zodat ze op die manier de talrijke ‘exoten’ in hun stad of gemeente kunnen lokken. En daar blijft het dan ook bij. De enige historische gebeurtenis van de voorbije week m.b.t. tot integratie en diversiteit, was de eedaflegging van Elio Di Rupo (een Franstalige homoseksuele allochtoon) als premier.

Op 8 oktober 2006 hadden enkele ervaren allochtone politici meer dan genoeg stemmen behaald om in aanmerking te komen voor het schepenschap. Zo behaalde Fauzaya Talhaoui, op Patrick Janssens na, het meeste aantal stemmen binnen de lijst sp.a-spirit. Als Antwerpen zich daadwerkelijk niet blind staart op kleur/afkomst/religie en als de sp.a deze allochtone politici binnenhaalt vanwege hun talent en niet vanwege hun afkomst, waarom werd er toen zo moeilijk gedaan over een allochtone schepen? Waarom werd destijds Leen Verbist, een totaal nieuwe en onervaren politica, meteen schepen? Zij was er klaarblijkelijk wél klaar voor.

Jawel, wij Antwerpse moslims zitten niet enkel in met het offerfeest en hoofddoekjes … Het wordt stilaan steeds duidelijker. De Antwerpse sp.a is vandaag niets meer dan een flauw afkooksel van de rechtse partijen. Je zou als allochtoon veeleer op een rechtse partij stemmen waar het principe ‘What you see, is what you get’ is – we zien daar helaas niets nuttigs – in plaats van op de sp.a ‘What you see, is probably not what you will get’ van toepassing is. Dit heeft de partij namelijk de voorbije 5 jaar duidelijk gemaakt en godzijdank is 2012 nu heel dichtbij.

Beste Lex Molenaar, de historische doorbraak op vlak van diversiteit en integratie is er nog lang niet voor Antwerpen. De dag dat wij niet meer vreemd opkijken over iemands naam, afkomst of religieuze overtuiging, DAN kunnen we pas spreken over een historische doorbraak. Laten we het over één zaak eens zijn: 7 december 2011 was geen historische dag. Het was slechts een voorbeeld van de zoveelste strategische zet van Janssens & Co op 't Schoon Verdiep in de hoop dat ze de komende zes jaar daar mogen blijven vertoeven. Meer dan dat was het niet.

Desalniettemin wil ik mevrouw Güler Turan feliciteren met haar nieuwe ambt en wens ik haar veel succes toe. Veel gaat ze wellicht niet kunnen veranderen op 10 maanden tijd, maar wie weet heeft ze nu (5 jaar later) meer moed en durft ze wel in te gaan tegen het rechtse en ondemocratische discours van Janssens & Co.