Zo leerden ze hun volk het lezen af

Twee keer groot nieuws op de voorpagina’s: Helft Vlamingen houdt niet van migranten en Ene na andere bibliotheek moet dicht. Shame on me, hoe durf ik betogen tegen de sluiting van bibliotheken waar ik zelf niet kom.
Zo leerden ze hun volk het lezen af

Dezelfde politieke partijen die de integratie mislukt noemen, denken niet dat bibliotheken die paar centen waard zijn om het integratieproces een serieuze duw in de rug te geven.

 

Twee keer groot nieuws op de voorpagina’s: Helft Vlamingen houdt niet van migranten en Ene na andere bibliotheek moet dicht. Het is een hele tijd geleden sinds ik een boek ontleende. Het ligt me namelijk te moeilijk om goede lectuur terug in te leveren, dus behelp ik me op rommelmarkten en in tweedehands boekenwinkels. Shame on me, hoe durf ik betogen tegen de sluiting van bibliotheken waar ik zelf niet kom.

Welnu, het begon twee jaar geleden, toen besparingen de Antwerpse wijkbibliotheken ertoe dwongen de deuren op slot te houden tijdens schoolvakanties. Logica doet de economie niet draaien. De dertig à veertig kleinzonen en –dochters van migranten die er dagelijks op het internet kwamen surfen, strips en jeugdboeken lazen, kortom op vrijwillige basis Vlaamse cultuur opsnoven (ja, zelfs zonder mes op de keel) zaten in de plaats daarvan op het bankje bij de metrohalte. Verdachte hangjongeren, zo fluisterde de oude man met Vlaamse klei aan zijn handen. Hij hoort bij de 47% van de bevolking die vindt dat migranten komen profiteren van onze sociale zekerheid. Indien het betekent dat migrantenjongeren ook boeken kunnen lezen op kosten van de belastingbetaler, voor mij graag een bibliotheek in elke straat. Maar neen, de deuren moeten dicht. Centraliseren zeggen onze stadsbesturen, we maken van die enkele overgebleven bibs in de stadskernen echte kennis- en ontmoetingscentra! Allen daarheen. Hoe? Tegen 2042 is de kans groot dat er een een tram rijdt van Hasselt naar Oostende en terug. Hij zal 308 gemeenten doorkruisen en stoppen aan elke halte, zodat niemand meer wordt uitgesloten om gratis een boek te lezen.

Dezelfde politieke partijen die de integratie mislukt noemen en islamisering aanwijzen als een van de grootste problemen in de maatschappij, denken niet dat bibliotheken die paar centen waard zijn om het integratieproces een serieuze duw in de rug te geven. Personeel, licht, verwarming, tel dat eens op, je zit gemakkelijk aan de som die steden binnenhalen met GAS-boetes voor dezelfde migrantenjongeren wanneer ze op straat rondhangen. Zoals ik al zei, logica spijst de staatskas niet.

Kijkt u even mee over de landsgrenzen heen, mijnheer de beleidsmaker? De stad Liverpool verhoogt haar cultuurbudget voor de periode 2014–2018 met 38% omdat het stadsbestuur van mening is dat het meer dan terugverdiend wordt via horeca, openbaar vervoer en werkgelegenheid. Daarnaast wordt de gehele bevolking uitgedaagd om deel te nemen aan projecten die diversiteit en culturele uitwisseling promoten. De surplus aan verdraagzaamheid en levenskwaliteit is mooi meegenomen. In haar budget is ook de heropening van de centrale bibliotheek voorzien.
In Vlaanderen krijgt de zachte sector rake klappen. Terug naar af, dat is ook de kracht van verandering.

 

---

Max Greyson (1988) is een dichter, prozaschrijver en performer uit Antwerpen. In 2010 won hij de Kif Kif-Award in de categorie Slam Poetry. Sindsdien toert hij rond met Nachtman, een muziekband die spoken word combineert met jazzy funk en funky soul.