[Persbericht] Kif Kif lanceert wipe: The Wiper kondigt de antiracistische strijd 2.0 aan

Racisme en discriminatie zijn alomtegenwoordig op het net. De opkomst van de sociale media lopen helaas parallel met een enorme berg racistische discoursen. Daarom heeft Kif Kif een online platform (www.wipe.be) en een tool (The Wiper) uitgewerkt om die strijd aan te gaan.
Door: Kif Kif - 03/02/2014 - 15:52
[Persbericht] Kif Kif lanceert wipe: The Wiper kondigt
 

Racisme en discriminatie zijn alomtegenwoordig op het net. De opkomst van de sociale media lopen helaas parallel met een enorme berg racistische discoursen. In 2012 had het Centrum voor Gelijke Kansen al 287 dossiers over cyberhate. Dat is helaas nog maar het topje van de ijsberg. Sinds jaar en dag zijn discriminatoire online discoursen, regelrechte cyberhate en oproepen tot geweld Kif Kif een doorn in het oog. Daarom heeft Kif Kif een online platform (www.wipe.be) en een tool (The Wiper) uitgewerkt om die strijd aan te gaan. “The Wiper loodst de strijd tegen racisme binnen in de 21ste eeuw.”, zo stelt Ico Maly (coördinator Kif Kif). 

Kif Kif is van oordeel dat cyberhate de fundamenten van een democratie ondermijnt en dat er dus tegen moet opgetreden worden. “Uiteraard is er vrije meningsuiting en die moet te allen tijde gevrijwaard worden, maar aanzetten tot haat, discriminatie en geweld is strafbaar, ook op het internet.”, aldus Sukran Bulut (actiemedewerker Kif Kif). Straffeloosheid is geen optie, discriminatie en haatoproepen zijn criminele feiten. “Kif Kif pleit dan ook voor een versterking van het ECOPS-team en de dienst Cyberhate bij het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding.”, zo stelt Maly.

Wipe.be is complementair met de strijd van bovengenoemde organen. Wipe is opgericht als een antiracistisch argument. Discriminatoire discoursen op het web 2.0 zijn alomtegenwoordig. Het is een structureel maatschappelijk probleem dat tot vandaag niet in al haar dimensies onderkend wordt. “Wipe laat het toe om de grootorde en de mechanismen van het probleem in kaart te brengen. Kif Kif moedigt dan ook universiteiten en onderzoekers aan om die databank op te vragen en te gebruiken om het probleem in kaart te brengen en te analyseren.”, zo verduidelijkt Sukran Bulut.

Wipe huisvest ook tools om de online discriminatie daadwerkelijk aan te klagen. De bookmarklet - The Wiper genaamd - wordt eenvoudig ingeladen in de favorietenbalk van uw browser. Vanaf dat moment kan je online racisme met enkele muisklikken doorsturen naar Wipe. “Daarmee help je Wipe niet alleen om het fenomeen van online discriminatie en hatespeech in kaart te brengen, er wordt ook meteen melding gemaakt van deze discriminatie bij het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding.”, zo stelt Ico Maly.

Momenteel focussen het platform en de tool op de strijd tegen racisme omdat daar de specialiteit van Kif Kif ligt. Wij hopen echter dat meerdere organisaties mee de schouders willen zetten onder dit project zodat we samen alle discriminatoire discoursen kunnen bestrijden. Daarom schrijven we alle middenveldsorganisaties aan die expertise hebben op het vlak van homofobie, seksisme, racisme en andere discriminatoire speech-acts. “Kif Kif is van oordeel”, zo stelt Bulut, “dat we alle discriminerende discoursen moeten aanpakken en daarvoor bundelen we best onze krachten en onze expertise.”


Contact:
Ico Maly | Coördinator Kif Kif | [email protected] | 0498/11.32.36
Sukran Bulut | actiemedewerker Kif Kif | [email protected]