Auteur: Philippe De Cleen

02/06/2021 - 10:18 Philippe De Cleen

“El cuarto (sobreviviento) se llama Estevanico, es negro alarabe natural de Azamor” (vertaald: de vierde overlevende heet Estevanico, een donkergekleurde arabier, afkomstig uit Azamor). Meer was er niet te vinden in het verslag over de legendarische expeditie van de Spaanse kolonist Panfilo De Narvaez. Een enkele zin die zo intrigerend bleek dat Laila Lalami er het uitgangspunt in vond voor een hoogst avontuurlijke, op historische feiten gebaseerde roman.
 

12/11/2020 - 09:56 Philippe De Cleen

Yaa Gyasi schreef een aangrijpende roman over menselijke verhoudingen, en over de gevolgen van depressie en verslaving. Verheven koninkrijk is het tweede boek van de Ghanees-Amerikaanse schrijfster, die debuteerde met Weg naar huis, een indrukwekkende historische roman over het verwoestende transatlantische slavernijverleden. In Verheven koninkrijk voert ze een jonge vrouw op die op zoek gaat naar orde in de chaos van het leven.

28/06/2020 - 14:27 Philippe De Cleen

 “Het is mijn taak het verhaal te vertellen van de slaaf. Het verhaal van de meester is vaak genoeg verteld.” (abolitionist Frederick Douglass)

Het verhaal van de slaaf in “De Waterdanser” is dat van de jonge Hiram ('Hi') Walker. Diens witte vader Howell Walker superviseert met strenge hand een tabaksplantage in Lockless (Virginia). Van zijn moeder Rose heeft Hiram elke herinnering geblokkeerd nadat zij voor zijn ogen als slaaf verkocht werd toen hij vijf jaar oud was.