Niet de verschillen tussen mensen verlammen ons, maar ons zwijgen over onrechtvaardigheden in de maatschappij, schreef de Caraïbisch-Amerikaanse feministe Audre Lorde in 1984.
In 1970 vindt de Miss Worldverkiezing plaats in Londen met als presentator de Amerikaanse comedian Bob Hope. De show is in die tijd het best bekeken programma en de net opgerichte Women’s Liberation Movement maakt hiervan handig gebruik om hun ongenoegen over dit spektakel te tonen aan miljoenen kijkers.
In het boek wordt gemijmerd over wie het zou verdienen in de ideale stad te leven. Nabiel ondervindt dat deze ideale stad zich ook niet in Europa bevindt. Of toch niet zoals hij zich die stad voorstelt: in een ideale stad heersen deugdzaamheid, gelijkheid en muziek.
Dit debuut van Mounir Samuel is verrassend doch soms clichématig. Het boek leest “jong”, het verhaal zit vol rebellie en ideologie met een focus op de underground.
De klemtoon in dit boek ligt op onze huidige systeemverandering en de gevolgen hiervan voor het sociaal werk. Hierbij wordt zowel de plaats van sociaal werk in een duurzame samenleving als het transitieproces van sociaal werk zelf in vraag gesteld.
Geert Schuermans kreeg van zijn werkgever Samenlevingsopbouw vrijaf om een boek over ongelijkheid te schrijven. Schuermans gebruikt diverse onderzoekstechnieken zoals analyse van literatuur, gesprekken met academici en diepte-interviews met toppolitici van zes democratische partijen.