Behoud de Begeerte: The Pursuit of Happiness

Behoud de Begeerte is op tournee. Met verschillende auteurs trekken ze door Vlaanderen en Nederland met de voorstelling ‘The Pursuit of Happiness’. Het thema is deze keer migratie dat door Dimitri Verhulst, Ilja Leonard Pfeijffer en Thé Lau onder de loep werd gelegd.
Behoud de Begeerte: The Pursuit of Happiness

Het thema van de avond was migratie, de zoektocht naar geluk, naar een beter leven, weg van huis. Geen licht thema en meestal een complex verhaal.

 

Behoud de Begeerte is op tournee. Met verschillende auteurs trekken ze door Vlaanderen en Nederland met de voorstelling ‘The Pursuit of Happiness’. Op zondag 15 maart streken ze neer in de Bourlaschouwburg in Antwerpen. De voorstelling werd verzorgd door Dimitri Verhulst, Ilja Leonard Pfeijffer en Thé Lau. Het thema van de avond was migratie, de zoektocht naar geluk, naar een beter leven, weg van huis. Geen licht thema en meestal een complex verhaal.

 

Ilja Leonard Pfeijffer schreef de roman ‘La Superba’. In het boek heeft hij het over ontmoetingen met arme Senegalese migranten in Genua. Pfeijffer vertrok in 2008 zelf naar Italië, om niet meer terug te komen en is dus ook migrant. Zijn verhaal en dat van de Senegalezen is echter totaal verschillend. De botsing tussen de verschillende verhalen zette Pfeijffer neer op een ietwat komische manier die het des te duidelijker maakte hoe schrijnend de situatie kan zijn voor vluchtelingen.

 

Ook Dimitri Verhulst schreef een boek in het thema. Verhulst verbleef enkele jaren geleden zelf voor korte tijd in een asielcentrum. Hier vond hij genoeg verhalen om er een boek van te maken, ‘Problemski Hotel’. Verhulst toonde hoe the pursuit of happiness niet altijd goed afloopt, meestal niet goed afloopt zelfs. Of hoe the pursuit of happiness uitmondt in ontnuchtering.

 

Tussendoor werd ook beeldmateriaal getoond. Er werd ingezoomd op Lampedusa, dat vorig jaar een recordaantal vluchtelingen ontving. Zo’n recordjaar brengt helaas ook andere pijnlijke cijfers mee, want ook het aantal doden lag hoger dan ooit. Zo passeren er verschillende cijfers, vergezeld van foto’s en ondersteund door Dimitri Verhulst op piano. Naast deze cijfers werden iets later getuigenissen getoond van vluchtelingen die aankomen op Lampedusa. Opnieuw een verhaal van ontnuchtering, telkens opnieuw.

 

Thé Lau, die wegens griep moest afzeggen voor Saint-Amour, was er nu wel bij. Speciaal voor de tournee schreef hij zelfs een nieuw verhaal. Zijn verhaal maakte al snel duidelijk hoe we bijna geobsedeerd zijn door verhalen van afkomst als we het over vluchtelingen en migranten hebben, terwijl de grote meerderheid van de autochtone bevolking zelf niet weet wat hun verhaal is, waar ze vandaan komen. Lau blijft uiteraard een zanger en sloot de voorstelling dan ook zingend af. Want iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen, toch?

 

The Pursuit of Happiness is nog tot 26 maart te zien in verschillende Vlaamse steden.

 

In het Kif Kif Dossier ''De Mens achter de Migrant' vind je heel een hele reeks uiteenlopende migratieverhalen