Cursussen voor iedereen!

Op 23 januari stond er een artikel van Guillaume Van der Stighelen in de weekendbijlage van Gazet van Antwerpen. Het was de beschrijving van een klein tafereel in een wachtkamer van een ziekenhuis. Een kort verhaaltje dat veel zegt over mensen.
Cursussen voor iedereen!

Minister van Justitie Koen Geens wil een cursus “Seksueel geweld” voor juristen organiseren nu een man zonder etnische beschrijving schuldig bevonden werd van verkrachting maar daar geen straf voor kreeg.

 

Op 23 januari stond er een artikel van Guillaume Van der Stighelen in de weekendbijlage van Gazet van Antwerpen. Het was de beschrijving van een klein tafereel in een wachtkamer van een ziekenhuis. Een kort verhaaltje dat veel zegt over mensen. Pas op, over ‘mensen’ zeg ik, niet over ‘groepen mensen’.

Er was een gesluierde moslima, een oude joodse man en een vrouw die geen etnische beschrijving krijgt, waardoor we moeten begrijpen dat het over een autochtone Vlaamse vrouw gaat. Zo gaat het tegenwoordig: als men geen etnische beschrijving krijgt, veronderstellen we dat het over een autochtone Vlaming gaat en dan klagen we als het een dader van allochtone origine blijkt te zijn. Dat is de schuld van ons allemaal, zowel van de media die ons lieten geloven in de relevantie van uiterlijke kenmerken, als van de onwetende lezers die dachten dat ze in de huidskleur van een persoon een verklaring konden vinden voor zijn/haar gedrag.

Het is de beurt aan de gesluierde moslima in de wachtkamer, maar de autochtone Vlaamse vrouw vindt dat een moslima geen voorrang op haar mag krijgen waarop de Joodse oude man ter verdediging van de moslima springt. De autochtone Vlaamse vrouw wordt weggehaald door veiligheidsagenten maar ze begrijpt niet wat ze verkeerd gedaan heeft. Van der Stighelen denkt dat die vrouw een cursus nodig heft over “Hoe we in de Westerse samenleving omgaan met afwachten van onze beurt”. Dat is het, kort samengevat. Voor de poëzie in de vertelling moet je het artikel van Guillaume zelf opzoeken.

Nu, dat is geen geïsoleerd geval. Vrijdag ging ik naar mijn huisarts, een heel populaire huisarts die nummers moet uitdelen ’s morgens, want anders wordt de wachtzaal een feest en dat is niet eerlijk voor de ziekere mensen onder ons. Een man voelde zich voorbijgestoken en begon te roepen. In plaats van een afspraak om 9u45 kreeg hij een afspraak om 10u15. En dat was voor hem reden genoeg om de andere man te blijven uitschelden. Hij riep de naam van zijn God en mikte met zijn wijsvinger naar de hemel, zei dat zijn vrouw zwanger was en dat hij daar al een uur aan het aanschuiven was. Niemand begreep het drama. Hafid Bouazza zou zeggen dat die “walgelijke hysterie" eigen is aan de Arabier. Hoewel er maar één Arabier was die dat deed en de anderen er niks van begrepen, is dat iets dat volgens Bouazza eigen is aan “dé Arabier”. En daarom incompatibel met de nuchtere Westerse samenleving.

Je zou zeggen dat er over dat "nuchtere" gedebatteerd kan worden. Dat de hysterische Arabier een cursus “Niet overdrijven, maat” mag krijgen. Dat de andere man ook een cursus “Laat die sukkel maar eerst door en dan ben je ervan af, jong” had kunnen gebruiken of dat Bouazza recht heeft op een cursus “Laat je eigen frustraties toch los, man, je hoeft je leven niet in het teken van de haat tegen Arabieren laten verlopen”.

Maar het gaat jammer genoeg nog verder. Onlangs was er een massadiefstal in Keulen die ook een massa-aanranding was. En hoewel we nog altijd op de feiten wachten, vond men het gepast om onmiddellijk te spreken van cursussen “Westers omgaan met vrouwen” voor vluchtelingen. De mensen die met zulk voorstel kwamen verdienen anderzijds ook een cursus “Wachten op de feiten, om te vermijden dat we mensen tegen elkaar opzetten, no matter hoeveel punten we daarmee winnen op de peilingen”, maar dan ook de West-Vlaamse gouverneur die een zwemverbod wilde invoeren op vluchtelingen omdat er één verdacht werd van aanranding. Naast die cursus “Wachten op de feiten”, mag hij zelfs een cursus “Racistische veralgemeningen voor dummies” bijwonen. “Gevolgen van racistische veralgemeningen voor dummies” mag er ook gerust bij, die mens zal er goed gebruik van maken.

En wat doen we met de gasten (geen etnische beschrijving bij, knipoog!) die nog geen twee maanden na Nieuwjaar een RTBF-journaliste aangerand hebben tijdens het Keulse carnaval? Cursussen organiseren voor Duitsers of gewoon negeren en doen alsof de superieure westerlingen zulke dingen niet doen?

Ik ben gelukkig niet de enige die zich zulke vragen stelt, want minister van Justitie Koen Geens wil een cursus “Seksueel geweld” voor juristen organiseren nu een man zonder etnische beschrijving schuldig bevonden werd van verkrachting maar daar geen straf voor kreeg. Het frappante is dat behalve Geens het ineens heel stil werd en de Gwendolyn Ruttens en Bart De Wevers daar ineens niets over te zeggen hadden. Ineens vonden ze het gepast om te wachten op de specifieke omstandigheden in dit geval. Misschien hebben ze stiekem al een spoedcursus gevolgd. Het is duidelijk dat ze stoer communiceren maar diep van binnen zijn ze zich wél bewust van wat er leeft in de samenleving. 

Van mij mag die spoedcursus, die in hun geval zo effectief blijkt te zijn, aan heel de samenleving worden gegeven. Maar nu we toch bezig zijn, vraag ik me af: moeten we telkens opnieuw wachten op dingen die fout lopen om cursussen te organiseren? Moeten we niet proactief zijn en cursussen samenstellen met afspraken om samen te leven? Cursussen die IEDEREEN kan gebruiken. Cursussen samengesteld door iedereen, waar omgaan met vrouwen, met feiten en speculerende opiniemakers, met huidskleur, hoofddoeken en boerkini’s, met separatisten en patsers maar vooral met politici die dringend willen scoren aan bod komen. Maak komaf met die halfslachtige visie van integratie die werkelijk op assimilatie neerkomt.

We hebben dát wél dringend nodig, een inburgeringscursus voor iedereen, in de samenleving die we samen willen creëren.