De pen is machtiger dan het zwaard, enkele reflecties bij de aanslag in Parijs

Op de achtergrond van deze gruweldaad ontvouwen zich dezelfde mechanismen als bij vorige aanslagen. Xenofoben en extreem-rechtse politici trachten zich te profileren op de kap van een tragedie. Een stroomvloed aan opinies van islamofoben die de daden van enkelen willen verhalen op een hele religie.
De pen is machtiger dan het zwaard, enkele reflecties b

Dit was een aanslag op eenieder die niet gelooft in extremisme, blinde haat en integrisme. De agent die de belegerde journalisten van Charlie Hebdo ter hulp snelde was een 42-jarige man genaamd Ahmed. Laat ons vooral dat laatste onthouden.

 

Ik heb zonet de gruwelijke beelden gezien van de executie van een Franse politieman voor het hoofdkantoor van Charlie Hebdo. Wat een gruwelijk lot, in koelen bloede vermoord worden door enkele laffe terroristen. Op de achtergrond van deze gruweldaad zien we wederom dezelfde mechanismen ontvouwen zoals bij vorige aanslagen. Xenofoben en extreem-rechtse politici die zich trachten te profileren op de kap van een verschrikkelijke tragedie. Een stroomvloed aan opinies van islamofoben die de daden van enkelen willen verhalen op een hele religie.

Weinig zelfkritiek, geen parallellen die getrokken worden met de War on Terror en de talloze doden die daarbij zijn gevallen in het Midden Oosten. Geen woord over het falen van de internationale gemeenschap om te interveniëren in Syrië, waardoor het land een broeihaard voor extremisten werd, die hun terreur over heel de wereld verspreiden. Veel hysterie, weinig nuance en context. Misschien is het nog te vroeg voor een heldere, evenwichtige analyse. Het is te voorbarig om nu al met vingers te wijzen terwijl de wonden nog zo vers zijn.

Dit was een aanslag op eenieder die niet gelooft in extremisme, blinde haat en integrisme. De agent die de belegerde journalisten van Charlie Hebdo ter hulp snelde was een 42-jarige man genaamd Ahmed. Laat ons vooral dat laatste onthouden. De enige man die het waard is om een moslim genoemd te worden in heel dit verhaal is Ahmed. De agent die zijn leven opofferde om dat van anderen te redden.

Neen, dit is niet het klassieke wij versus zij verhaal. Dit is het verhaal van onze Europese samenleving tegen het pure nihilisme, de blinde haat van enkelen. Deze demonen kennen verschillende vormen. Of het nu ISIS-militanten zijn in Frankrijk of neo-nazi’s in Duitsland. Onze werkelijke vijanden zijn geen religies of bevolkingsgroepen, maar eenieder die ons tracht tegen elkaar uit te spelen. Blinde terreur zal het nooit winnen van de ratio en de vrije meningsuiting. Om het met een islamitisch spreekwoord te zeggen; De pen is machtiger dan het zwaard.

 

'Darkness cannot drive out darkness: only light can do that. Hate cannot drive out hate: only love can do that'

– Martin Luther King

 

>>> Kif Kif dossier #Charlie Hebdo